Maar ook: binnenstad moet muziekstad worden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP) heeft het traject gelanceerd om de muziek van Curaçao wereldwijd te exporteren. Het is een van acties binnen de Nationale Exportstrategie (NES).

Muzikaal,,Een van de trajecten in de NES is de ontwikkeling van de creatieve sector op Curaçao, die alle vormen van kunst omvat, waaronder muziek”, aldus Cijntje, die het startschot gaf voor een zaal vol talent.
Daar beloofde hij voor betere omstandigheden te zorgen voor de muzikale ondernemer. ,,De muzikant moet zich richten op zijn creativiteit en kunst om kwaliteitsmuziek te produceren voor de export”, zo heeft de minister naar voren gebracht. Hij benadrukt dat het hierbij gaat om alle genres van muziek die al meer dan 400 jaar deel uitmaken van de Curaçaose muziekscene, van jazz tot ‘ritmo kombiná’ en ‘muzik di zumbi’ en van kinderliedjes tot rap en ‘son montuno’.
MEO legt uit dat muziekexport complex kan zijn vanwege de technologische ontwikkelingen. ,,Maar het belangrijkste is dat al er kwaliteitsmuziek geproduceerd wordt en de wereld ervan kan genieten of dat live muziek gepresenteerd kan worden op podia buiten Curaçao.”
Muziekexport brengt volgens het ministerie verschillende economische voordelen met zich mee. Ten eerste genereert de muzikant meer inkomsten via royalty’s zowel lokaal als internationaal. Ten tweede creëert het werkgelegenheid, omdat de artiest en muzikanten die instrumenten bespelen professionals zijn. Ook creëert muziekexport deviezen voor het eiland, wat een positief effect heeft op de economie. MEO: ,,Samen met al deze aspecten geeft muziekexport een boost aan het imago van Curaçao in het buitenland. We hebben musici die belangrijke erkenningen hebben gekregen in het buitenland, zoals Grammy Awards.”
Als onderdeel van het traject zal het stadscentrum (Punda, Otrobanda, Pietermaai, Scharloo) worden omgetoverd tot een muziekstad. Dit zal nog meer toeristen aantrekken die het stadscentrum bezoeken om te genieten van de levendige sfeer, maar ook lokale muziekliefhebbers.
Op 10 mei heeft minister Cijntje officieel het kantoor geopend ter ondersteuning en export van muziek in het gebouw van het MEO. Musici kunnen contact opnemen met het kantoor voor meer informatie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.