Handelaren zullen eerdaags verhuizen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De overeenkomst is getekend en de markt Plasa Nobo in hartje Punda kan gerenoveerd worden. Dat wordt bekendgemaakt door de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP). Er is een contract ondertekend met Jemar Building & Construction Management, de aannemer die eind 2022 de openbare aanbesteding won. ,,De recent getekende overeenkomst is bedoeld voor de aannemer om te beginnen met de procedures om onder andere alle pilaren van het gebouw te vervangen. Dit is extra werk dat niet was voorzien bij de start van het renovatieproject van Plasa Nobo. Het onderhoud en de renovatie dragen bij aan de doelstelling van de overheid om de markt te moderniseren, het veiligheidsniveau voor gebruikers en bezoekers te verhogen en de hygiëne te verbeteren”, aldus een bericht van MEO.
F01Marshe Nobo onderhanden Dushi
De Plasa Nobo speelt een belangrijke rol in ons stadscentrum. Het is een gebouw met een uniek ontwerp in hartje Punda. ,,Net als alle markten over de hele wereld is onze Plasa Nobo een centrum van economische activiteit en een ontmoetingsplaats waar mensen samenkomen.”

De constructie werd voltooid in 1974 en op 3 februari 1975 werd de toen ‘nieuwe markt’, en daarom nu nog steeds Plasa Nobo, in gebruik genomen. MEO: ,,Sindsdien is er nooit het nodige onderhoud gepleegd. Daarom verkeert het gebouw in slechte staat. Naast dat het niet meer aantrekkelijk is om te zien, is de situatie behoorlijk alarmerend. Het dak is in slechte staat, op sommige plaatsen is het beton van de pilaren en het plafond beschadigd. De elektrische installaties zijn in slechte staat, wat betekent dat de situatie behoorlijk gevaarlijk is. Ook het rioleringssysteem is verouderd en in slechte staat, wat onhygiënische situaties met zich meebrengt.”

Facelift voor Plasa Nobo
Na een openbare aanbesteding in 2022 werd direct begonnen met het repareren van het dak. Echter, de overgebleven werkzaamheden liepen vertraging op toen werd geconstateerd dat de pilaren die het dak dragen in slechtere staat verkeerden dan aanvankelijk was aangegeven. Vanwege dit feit hebben experts enkele analyses van de situatie uitgevoerd en aanbevelingen geformuleerd over hoe verder te gaan. Momenteel worden de nodige werkzaamheden uitgevoerd om de pilaren te vervangen, het beton in het plafond waar nodig te repareren en de elektrische en rioleringsproblemen in de markt aan te pakken, aangezien dit de meest urgente onderdelen zijn om de veiligheid en hygiëne op het plein te waarborgen. Daarna zullen de resterende werkzaamheden worden voortgezet om het gebouw te renoveren en aantrekkelijker te maken.

Volgens minister Cijntje is het de bedoeling om Plasa Nobo een ‘facelift’ en een nieuwe identiteit te geven, met aantrekkelijke functies naast de functie van markt. Hij voert aan: ,,Dit zal mensen gedurende de hele dag, ook ’s avonds, naar de markt trekken, wat zal bijdragen aan het stimuleren van meer economische activiteit en het revitaliseren van ons stadscentrum. Ook is het de bedoeling om van het dak een uitkijkpunt te maken.”

In de eerste fase van de werkzaamheden moeten de huidige handelaren tijdelijk naar een andere locatie worden verplaatst om hun veiligheid te waarborgen en de werkzaamheden te versnellen. Daarom zal Fundashon Marshe, in nauwe samenwerking en overleg met de handelaren en MEO, de verhuizing naar de tijdelijke locatie plannen. Zodra bekend is op welke dag de verhuizing zal plaatsvinden en waar de tijdelijke locatie zal zijn, zal dat bekend gemaakt worden aan de bevolking en toerismeorganisaties.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.