Cooper en America-Francisca voorbijgestreefd op MFK-lijst

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Hij kreeg ‘slechts’ 228 persoonlijke stemmen op zijn naam in maart 2021, toen Javier F.A. Silvania nummer vier was op de kandidatenlijst van MFK, de partij die met Gilmar ‘Pik’ Pisas aan het hoofd dat jaar in totaal 23.554 kiezers achter zich kreeg en daarmee 9 van de 21 Statenzetels in de wacht sleepte.

silvaniaVoor de volgende verkiezingen, nu over minder dan een jaar in maart 2025, streeft Silvania niet alleen Charetti America-Francisca (de huidige MFK-parlementsvoorzitter) voorbij, maar óók nog eens Charles Cooper (MFK-minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning). Zij stonden de laatste keer op respectievelijk de derde en tweede plaats.
Silvania wordt na partijleider Pisas de nieuwe nummer twee op de MFK-lijst van 2025. Zo is door Pisas bekendgemaakt tijdens het programma Tribuna Popular van Radio Hoyer 1 op vragen die verslaggever Angelo Virginia had gesteld over de aanstaande ‘nummers 1-2-3’ van de huidige grootste regeringspartij.
Met deze op één na hoogste plek spreekt de MFK-voorman zijn grote vertrouwen uit richting Silvania, die in het zittende kabinet eerst minister van Financiën werd en er -sinds het onder druk aftreden van hun partijgenoot Dorothy Janga-Pietersz - ook Gezondheid bijdeed.
De bewindsman valt op door zijn eigen(gereide) manier van communiceren; vaak op de man (en niet altijd op de bal) en dat openlijk via Facebook als zijn geliefde communicatiekanaal. Silvania is econoom en fiscalist en heeft er als minister van Financiën veel aan gedaan om de belastingopbrengsten flink op te schroeven, met alle gunstige gevolgen van dien voor het begrotingssaldo.
Zijn mededeling, ook via Facebook, over het buiten invorderingstellen van de belastingaanslagen die betrekking hebben op de jaren 2017 en ouder, kwamen en komen hem echter nog steeds op forse kritiek te staan.
Als bewindsman van Gezondheid is hij een openlijke strijd aangegaan met de directie van ziekenhuis CMC, mede met als doel populariteit te winnen onder de leden van zorgbond CBV. Critici stellen dat Silvania zich met de portefeuille Financiën opstelt ‘als een Sinterklaas’ en zijn aanhang mede werft met hogere subsidies, voorschotten en donaties. Tegelijk deinst hij er niet voor terug heilige huisjes omver te schoppen, zoals ten aanzien van de Landsontvanger.
Volgens Pisas heeft de minister de tweede plaats op de lijst helemaal zelf verdiend door de wijze waarop hij zich de afgelopen jaren heeft gepresenteerd. Hij zegt dat er - binnen de partij - geen discussie is over de hoge positie die Silvania krijgt. Wie nummer 3 op de lijst wordt, wil Pisas nog niet zeggen.
De MFK werd in 2010 opgericht door Gerrit Schotte, die de eerste premier werd van het Land Curaçao maar later werd veroordeeld wegens ambtelijke omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Politieke waarnemers stellen dat Pisas met Silvania aan zijn zijde duidelijk heeft gekozen voor een breuk met dit donkere verleden van de partij, maar dat Schotte ook nog altijd sympathisanten heeft binnen MFK met prominente functies.
Eén ding lijkt vast te staan: die 228 stemmen van 2021 zullen bij de stemronde van 2025 waarschijnlijk flink worden overtroffen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.