Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nog voor de zomer moet een speciale mobiele app, in combinatie met de onlangs geüpgradede e-gates, ervoor zorgen dat passagiers op luchthaven Hato sneller door de paspoortcontrole heen kunnen.

PaspoortcontrolePriscilla Duin-Circkens, chief strategy officer (cso) bij Curaçao Airport Holding (CAH), legt in een gesprek met het Antilliaans Dagblad uit dat dit een resultaat is van een project dat 10 jaar geleden werd geïnitieerd door CAH in samenwerking met het ministerie van Justitie. Een doel van dit project is het optimaliseren van de grensbewaking door gebruik te maken van innoverende technologie om een verbetering aan te leveren in de passagierservaring op de luchthaven.
In dat kader werden in 2016 de eerste e-gates op Hato geplaatst. Dit zijn de poortjes die opengaan nadat het ingevoerde paspoort is gecontroleerd, in combinatie met de biometrische scan die in de ‘sluis’ van de reiziger wordt gemaakt. Na covid werden deze geleidelijk van een upgrade voorzien en sinds kort staan zowel in de vertrekhal als in het aankomstgebied van de airport nieuwe versies van deze e-gates; tien bij ‘arrivals’ en vier bij ‘departures’.
Voor de zomer van dit jaar wordt daar - om te beginnen alleen voor vertrekkende passagiers - een app aan toegevoegd. Reizigers die vooraf deze app downloaden, kunnen geheel op vrijwillige basis een zogeheten ‘biometrisch ID’ aanmaken, door onder meer hun paspoort in te scannen.
Duin-Circkens benadrukt dat de gebruikte techniek veilig is. ,,De app is ontworpen op basis van ‘privacy by design’”, wat inhoudt dat al tijdens de ontwikkeling rekening is gehouden met privacyaspecten en -wetgeving. ,,Ook voldoet de app aan de GDPR (General Data Protection Regulation)”, zo zegt de cso van CAH. De GDPR is de in de Europese Unie geldende privacywetgeving, die in het Nederlands bekend is onder de naam Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
Mensen die voorafgaand aan hun aankomst in de vertrekhal het proces binnen de app hebben doorlopen, worden vervolgens direct herkend door de camera’s in de e-gates, waarvan het poortje in dat geval direct opengaat. ,,Tenminste, als de betreffende reiziger niet voorkomt op een lijst met criminele personen, en om die reden het Land niet mag verlaten”, voegt Duin-Circkens hieraan toe.
Ook voor de autoriteiten op de luchthaven biedt de nieuwe techniek een groot voordeel. Duin-Circkens legt uit: ,,Van mensen die de app gebruiken, kunnen de autoriteiten vooraf het grenscontroleproces aangaan. Dit betekent dat als iemand dan op de eerder genoemde lijst voorkomt, de autoriteiten proactief kunnen handelen en zo nodig bepaalde maatregelen kunnen treffen. Hierdoor ervaart de passagier een sneller en gemakkelijker proces waarbij de nodige veiligheidsstandaard bij de grenscontrole ook gewaarborgd wordt.”
Nadat de speciale app succesvol is geïmplementeerd voor vertrekkende passagiers, is het de bedoeling om deze ook beschikbaar te maken voor uit het buitenland aankomende reizigers.
Dit traject is een samenwerking van een aantal stakeholders waaronder het Korps Politie Curaçao (KPC), de Immigratiedienst, EY, Curaçao Tourist Board (CTB) en Curaçao Airport Partners (CAP). Duin-Circkens laat tot slot weten dat het ministerie van Justitie, tezamen met CAH, KPC en de Immigratiedienst binnen enkele weken meer informatie zal verschaffen aan het publiek.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.