Onafhankelijk Statenlid Jesus-Leito: ‘Ik ga niet weg als een gebeten hond’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Dit is de ironie van het leven. Ik begon al voor 2016 met de verjonging van de PAR. Nu moet ik vroegtijdig bij de partij vertrekken vanwege wat nu ‘rebranding’ wordt genoemd. Ok, maar dan ga ik niet als een gebeten hond weg.” Dit verklaart Zita Jesus-Leito die vanaf nu tot en met volgend jaar als onafhankelijk Statenlid doorgaat in het parlement.

F07 Jesus Leito vertrekt bij PAR cmykJesus-Leito en politiek leider tevens fractievoorzitter Quincy Girigorie hebben afgelopen woensdag in een gezamenlijk persbericht meegedeeld dat hun wegen scheiden. ,,Op een unieke wijze is een besluit genomen en intern uitgevoerd. Tijdens een vergadering van de partijraad op 27 maart is aan de PAR-leden meegedeeld, dat Jesus Leito haar werk als onafhankelijke parlementariër zal voortzetten.”

Beiden voegen eraan toe: ,,Er zijn verschillende gesprekken gevoerd in het traject van ‘rebranding’ van de PAR om zichzelf beter te positioneren in verband met de komende Statenverkiezingen in maart 2025. De partijleiding en Jesus-Leito zijn het oneens over het moment en de manier om deze ‘rebranding’ te verwezenlijken.”

Jesus-Leito zegt desgevraagd met geheven hoofd en rechte rug te vertrekken. ,,Al bij de start van deze vierjarige Statenperiode heb ik de partijleiding duidelijk aangegeven dat dit mijn laatste termijn wordt. Dit was toen mij na de verkiezingen werd gevraagd mijn Statenzetel in te leveren. Groot was mijn verbazing dat in januari mij weer werd gevraagd te vertrekken.”

Dat aandringen van de PAR-leiding om te vertrekken heeft voor onbegrip gezorgd bij de oudgediende: ,,Het lijkt wel alsof ik het zwarte schaap ben, ofwel de zondebok van de partij. Mij wordt na 20 jaar PAR trouw te zijn geweest, nu van alles verweten. Dit is de ironie van het leven.”

Zij vertelt dat ze in 2004 door Etiënne Ys is benaderd en binnengehaald. Daarvoor werkte zij in een topfunctie in de financiële wereld bij de MCB en Ennia Caribe Leven. In de twee politieke decennia heeft ze vóór 2010 als gedeputeerde gefungeerd en hierna als minister en Statenlid, en binnen de PAR als onder meer partijvoorzitter en politiek leider.

,,Als partijvoorzitter heb ik op een bepaald moment gekozen om met een sollicitatietraject te komen voor de functie van politiek leider. Het werd Daniel Hodge die echter na amper een maand doorgaf dat hij zijn baan van directeur van de Post Spaarbank (PSB) niet kan combineren met de functie van politiek leider. Hierna was ik ook begonnen met een verjongingstraject van de partij. Dan is het wrang om te horen dat ik niet pas bij de ‘rebranding’ van de PAR.”
Jesus-Leito is niet de eerste politica die de PAR verlaat. Desondanks benadrukt ze stellig dat de gele partij niet tegen vrouwen is. ,,Nee, de vrouwen hebben in de partijgeschiedenis een zeer belangrijke rol gespeeld. Emily de Jongh-Elhage, Omayra Leeflang, Marilyn Alcalá-Wallé en ik hebben alles gegeven voor de partij. De redenen om te vertrekken zijn ook divers.”

Tot slot zegt Jesus-Leito dat ze met een schoon geweten en trots op haar inzet vertrekt. ,,Uiteraard zal ik niet blijven waar men vindt dat ik een stoorzender ben in de ‘rebranding’ van de partij. Dat mij tot twee keer toe wordt gevraagd om vroegtijdig te vertrekken, vind ik eigenlijk respectloos. Ik vertrek niet als een gebeten hond, maar met opgeheven hoofd en rechte rug de volgende fase in als onafhankelijk Statenlid.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.