Plan GMN-minister niet overal enthousiast ontvangen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het plan van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania (MFK) om generieke medicatie (dit zijn geen merkmedicijnen) direct uit India te importeren is bij stakeholders niet zo goed gevallen. De zorgen gaan vooral over de kwaliteit van de medicijnen uit dat land. Van de andere kant hoeft import geen probleem te zijn want voordat geïmporteerd wordt moet de registratiecommissie geneesmiddelen een product goedkeuren en registreren. Wordt een medicijn zonder registratie geïmporteerd dan zal de douane een dergelijke zending in beslag nemen.

medicijnenEen lokale ochtendkrant berichtte afgelopen week over de plannen van de minister die rechtstreeks generieke medicijnen wil importeren vanuit fabrieken in India. Dit is bedacht in samenwerking met de Indiase gemeenschap op Curaçao. Er zou hiervoor een MoU getekend worden met de Indiase regering. De ministerraad is akkoord, zo blijkt. Deze krant vroeg verschillende stakeholders om een reactie.

Woordvoerder en bestuurslid van de Vereniging van Apothekers Eigenaren (VAE), Jonathan Middelhof, vreest dat goedkoop duurkoop wordt. ,,Ik wil niet zeggen dat medicijnen uit een derdewereldland als India, per definitie slecht zijn, maar er moet wel goede controle op uitgevoerd kunnen worden. Die controlecapaciteit hebben we hier niet, vandaar dat geïmporteerd wordt uit veelal Nederland, de Verenigde Staten (VS) of Canada. Ook Indiase medicijnen komen binnen via deze landen. Als je inferieure medicijnen importeert, kan dat gevolgen hebben voor patiënten die er mogelijk niet beter of zelfs zieker van worden. En dat brengt juist meer zorgkosten met zich mee.”

Als het aan Middelhof ligt wordt het plan direct weer ‘de deur uit geschopt’. Hij geeft aan dat de botika’s nu al vaak met patiënten te maken hebben die hun frustratie en boosheid afreageren op het apothekerspersoneel. Dit komt door de versmalling van het pakket waardoor patiënten steeds meer zelf voor hun medicijnen moeten betalen. ,,Als er straks slechte kwaliteit medicijnen op de markt komen, dan moeten onze klanten weten dat niet wij daarvoor verantwoordelijk zijn, maar de regering of de minister.”

Ook de Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) maakt zich zorgen. Rudolf Beaujon zegt dat het importeren uit India op zich niet het probleem is. Want 90 procent van de generieke medicijnen wordt daar geproduceerd. Wel is het zo dat in India veel ‘flutbedrijven’ zijn en de medicijnen moeten dus wel door de kwaliteitscontrole komen. De fabrieken moeten aan de eisen voldoen.

,,Ook is het zo dat gerenommeerde bedrijven van mij als importeur de garantie willen dat ik geen banden heb met de regering. Dus wat voor bedrijf ben je als je straks direct met de overheid in zee gaat? Is dit dan een louche bedrijf dat het doet om het geld? De minister heeft er geen kaas van gegeten. Van besparingsmogelijkheden wordt hij enthousiast, dat snap ik, maar hij moet ook letten op de valkuilen. Het voorspelt in mijn ogen niet veel goeds als een overheid direct benaderd wordt voor het importeren uit India. Ik maak me zorgen over de kwaliteit.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.