Politie start onderzoek naar carnavalsgroep Alegria

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) is opnieuw in opspraak geraakt. Hij is door profhonkbalmiljonair Kenley Jansen en echtgenote Gianni Jansen betrokken geraakt bij bemiddeling, zodat een trailer van zijn carnavalsgroep Alegria bij de Gran Marcha kon worden toegelaten.

pisasDe actie vertoont gelijkenis met de gevraagde bemiddeling door Pisas toen het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) controles uitvoerde bij The Green House en overging tot sluiting. Daar bood de premier toen publiekelijk in de Staten zijn excuses voor aan.
In het geval van afgelopen zondag heeft de politie voet bij stuk gehouden en dit voertuig de voortgang in de grote optocht verboden. In een bericht stelt de leiding van het Korps Politie Curaçao (KPC) dat de betreffende trailer van carnavalsgroep Alegria in beslag is genomen. Ook wordt meegedeeld dat er nu een strafrechtelijk onderzoek volgt. Verder benadrukt het managementteam van de politie dat het lik-op-stukbeleid ondersteund wordt door het Openbaar Ministerie (OM). ,,Bij eventuele overtredingen zal de politie niet aarzelen om op te treden en passende maatregelen te treffen. Dit allemaal binnen het kader van de wet en het principe van de verplichting die de politie heeft om de openbare orde en veiligheid te handhaven.”
De Jansens waren zondag niet te spreken over het feit dat de trailer door de politie werd tegengehouden. Het chassisnummer en de kleur van het voertuig kwamen niet overeen met de gegevens op de keuringskaart. De trailer bleef lang op de openbare weg staan en versperde daarmee de doorstroom van de andere carnavalsgroepen. In een live online interview zondag met ochtendkrant Vigilante verklaarde de profhonkballer dat hij de carnavalsoptocht wilde versperren. De politieleiding dreigde hierop met de arrestatie van verantwoordelijken vanwege het negeren van het bevel om het voertuig weg te halen, zodat de rest van de optocht door kon gaan.
Een etmaal later, maandag, verklaarde een boze Kenley Jansen in een interview bij Radio Hoyer I dat hij zondag contact heeft opgenomen met Pisas en Justitieminister Shalten Hato (MFK) om te bemiddelen. En dat hij beiden zeer erkentelijk is. Hij is niet te spreken over de politieman die het voertuig tegenhield en ook niet over voorzitter Sandy Atimadora van de Asosiashon di Gruponan di Karnaval Kòrsou (AGKK).
In een daaropvolgend interview bij dezelfde Radio Hoyer geeft ook een boze Atimadora openheid van zaken. Hij verklaart dat de door de politie tegengehouden trailer van Alegria niet de dezelfde was die eerder werd gekeurd om mee te kunnen rijden in de optocht. Er werd namelijk een witte trailer goedgekeurd met een ander chassisnummer, terwijl de groep met een rode wagen verscheen met de keuringskaart van de witte.
PAR-Statenlid Quincy Girigorie verklaart desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad ‘zeer verbaasd’ en ‘alweer’ te moeten vernemen dat Pisas betrokken wordt bij controles van autoriteiten. ,,Niet eens drie weken geleden bood de premier zijn excuses aan de controleurs van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) in The Green House-zaak. Hij zei toen nooit meer te zullen ingaan op verzoeken om te bemiddelen”, aldus Girigorie die refereert aan de GMN-controle op 17 januari bij dit restaurant aan de F.D. Rooseveltweg. Op het moment van de controle bij The Green House vergaderde de Raad van Minister (RvM). Pisas werd door de restauranteigenaar gebeld. Het GMN-team constateerde een aantal tekortkomingen en sluiting van het restaurant dreigde. Het restaurant bleef na dat telefoontje naar Pisas toch open.
De fractievoorzitter van de oppositiepartij vervolgt: ,,Dit nieuwe geval is ongehoord en ook niet acceptabel. Het begint meer en meer te lijken op bemoeizucht van de premier. Nu wordt hij alweer met naam en toenaam genoemd in juist een kwestie waar de politie optreedt en verantwoordelijk voor is. Mind you, de politie was bezig met de handhaving van de openbare orde en dan wordt Pisas gevraagd zich hiermee te bemoeien.”
Girigorie wil niet vooruitlopen op wat de PAR-fractie in dit specifieke geval gaat doen: ,,Een Statenvergadering aanvragen heeft geen zin als deze maanden later wordt gepland. Als parlementariërs hebben we weliswaar de tools om informatie op te vragen, maar het is een feit dat dit kabinet uitblinkt in het verlaat antwoorden.”
Rennox Calmes van eenmansfractie TPK wil weinig kwijt over de publieke verklaring van de profhonkballer dat hij Pisas en Hato belde. ,,Uit ervaring weet ik dat alles uit zijn context wordt gehaald. In dit specifiek geval heb ik niet alle ins en outs en geef ik liever dan ook inhoudelijk geen verklaring aan de pers.”
In algemene zin wil Calmes wel het volgende kwijt: ,,Het is duidelijk dat er veel mankeert aan ons politiek systeem. Het hoort niet dat ministers worden gebeld om te bemiddelen. Als politieman kan ik je vertellen dat bestuurders KPC-leden niet mogen beïnvloeden, want het optreden van de politie valt onder het OM en bovendien geldt nu het lik-op-stukbeleid in het carnaval.”
Premier Pisas was niet bereikbaar voor een reactie over het feit dat de profhonkballer hem had gebeld en verklaarde hem zeer erkentelijk te zijn voor zijn optreden afgelopen zondag.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.