Van een onzer verslaggevers
Oranjestad - Op Aruba is politicus Guillfred Besaril aangehouden op verdenking van ‘onregelmatigheden’.

arubesarilHij was van 2017 tot 2022 Gevolmachtigde minister van Aruba in Nederland. Besaril wordt er onder meer van verdacht dat hij meerdere jaren privé-uitgaven heeft gedaan op kosten van het in Den Haag gevestigde Arubahuis.
Hiervan hadden parlementariërs van oppositiepartij AVP (Arubaanse Volkspartij) vorig jaar aangifte gedaan. Afgelopen maand is de voormalig interim-directeur van het Arubahuis, Glenn Ling, in deze zaak opgepakt. Hij is inmiddels na verhoor vrijgelaten. De zaak staat bekend onder de naam ‘Tulipan’.
De 50-jarige Besaril is lid van de regeringspartij MEP van premier Evelyn Wever-Croes. Het eiland heeft de afgelopen jaren veel corruptieschandalen gekend in de politiek, waarbij vooral AVP-ministers betrokken waren. Volgens deze groene partij doet het Openbaar Ministerie (OM) te weinig onderzoek naar corruptie onder politici van de gele MEP (Movimiento Electoral di Pueblo).
In juni 2022 ging Besaril onverwacht weg als ‘Gevmin’, nadat hij in november 2017 in Den Haag werd benoemd. Besaril bleef in deze functie na de laatste verkiezingen in 2021. Oud-Statenvoorzitter Ady Thijsen (MEP) werd aangesteld als plaatsvervangend Gevmin en geldt sinds het opstappen van Besaril als de eerste man in het Arubahuis.
In oktober vorig jaar vonniste het gerecht in Oranjestad dat Besaril terecht, wegens ‘ernstig plichtverzuim’, disciplinair was ontslagen. Dat gebeurde na onderzoek door de Centrale Accountantsdienst (CAD) die de privé-uitgaven ten laste van het Land in kaart had gebracht. Naar later bleek was Wever-Croes al op 1 mei 2021 door een groep medewerkers en ambtenaren werkzaam bij en voor het Arubahuis op de hoogte gebracht; nog vóór de verkiezingen van eind juni, waarbij Besaril als nummer 12 op de MEP-lijst stond.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.