Ceo Global Oil geeft update

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De operationele opstart van de asfaltproductie in een deel van de Isla-raffinaderij zal - nog steeds redelijk volgens planning - eind mei van start gaan. Dat zei de ceo en oprichter van Global Oil Management Group LLC (GOMG), Harry Sargeant III gisteren tijdens een persconferentie die hij had belegd bij Fort Nassau, waarbij ook de ‘president of international affairs’, Matthew Addington, aanwezig was.

F01AsfaltproductieToch is er enige vertraging ontstaan in de voorbereiding, volgens Sargeant ‘omdat men Kerst en Oud & Nieuw erg serieus neemt op Curaçao’. Maar desalniettemin valt de inbedrijfstelling van het deel van de raffinaderij waarin het asfalt geproduceerd gaat worden, nog goed in het vorig jaar gecommuniceerde voornemen om in mei 2024 van start te gaan met de productie,

Voor de productie van asfalt is ruwe olie nodig, en die gaat het Amerikaanse bedrijf onder meer uit Venezuela halen. Sargeant vertelde expliciet, op vragen van deze krant, dat dit is toegestaan op grond van de door de Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (Ofac) verstrekte General License 44, en dat de opnieuw aangekondigde sancties van de Verenigde Staten tegen Venezuela hier geen invloed op hebben. Al erkent Sargeant wel dat de geopolitieke situatie altijd kan veranderen.

Mede om die reden zegt hij dat zijn GOMG niet alleen afhankelijk is van ruwe olie uit Venezuela. ,,Al is die olie wel ideaal voor de productie van asfalt”, zo voegt hij hieraan toe. Hij vertelde dat zijn bedrijf ook alternatieven achter de hand heeft, maar welke dit zijn, wilde Sargeant op dit moment niet vertellen.

Vorig jaar juni tekende GOMG een contract, met een looptijd van in eerste instantie vijf jaar, met de overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), die namens het Land eigenaar is van het terrein van de raffinaderij en het gebied eromheen.

Daarna is men begonnen met het treffen van verschillende noodzakelijke voorbereidingen. Die betreffen onder meer het uitvoeren van onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan de raffinaderij, die jaren stil heeft gelegen, en die volgens Sargeant destijds niet op de beste manier is stilgelegd, en er zo voor te zorgen dat de installaties op een voor zowel de medewerkers als voor de omgeving veilige manier kan worden opgestart.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.