Nieuwe Vertegenwoordiger NL: Nóg meer gebruik maken van Koninkrijk

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Doe de deur open en praat met ons”, sprak gisteren de nieuwe Vertegenwoordiger van Nederland in Willemstad, de yu di Kòrsou Edson Hato, tegenover de genodigde ‘groep vol leiders’ in verband met zijn officiële kennismakingsreceptie.

EdsonHato1Het Antilliaans Dagblad was erbij. ,,In deze missie ben ik, Edson Hato, samen met mijn team dat bruist van enthousiasme, kennis en expertise, dienstbaar aan de mensen van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland”, eindigde Hato zijn speech, waarin hij niet alleen inging op hoe hij zijn rol ziet, maar ook openhartig was over zijn achtergrond en geaardheid.
Als rode draad door zijn speech ging het woord ‘magie’. ,,Laten we samen heel veel magie maken”, is Hato’s oproep. ,,Magie die zal resulteren in concrete voordelen voor de bevolking van Curaçao, Aruba en Sint Maarten.” En: ,,Magie is een collectieve inspanning, waarbij samenlevingen, geleid door goed leiderschap de weg vinden naar het beste resultaat.”
De nieuwe Vertegenwoordiger van Nederland in Curaçao, Aruba en Sint Maarten doet in verband daarmee een ‘dringend appel op jullie allemaal om je in te zetten op een open en eerlijke relatie met elkaar en om nóg meer gebruik te maken van het Koninkrijk en alles wat het zijn inwoners te bieden heeft; ál zijn inwoners’. ,,We hebben hier een morele plicht in.”

Verbinder
,,Ik sta hier voor u in een rol die ik als cruciaal ervaar”, aldus Hato in zijn toespraak voor de genodigden in de tuin van de Vertegenwoordiging van Nederland te Scharloo. ,,Die van verbinder tussen de landen binnen het Koninkrijk. En in deze functie is mijn doel een nieuw verhaal - narratief - en context te creëren, waarin het Statuut de juridische basis vormt voor de relaties tussen de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Deze juridische basis is een anker voor welk nieuw kabinet dan ook”, verwijzend naar de formatie van een nieuwe regeringscoalitie in Nederland. ,,En waarborgt niet alleen onze autonomie, maar nodigt ons ook uit om nog dieper met elkaar samen te werken.”
@tekst:Daarin is Hato naar eigen zeggen ‘niet naïef’. ,,Als wij de rol van verbinder op ons nemen, betekent dit dat we aan beide kanten van de oceaan over onze eigen schaduw heen moeten stappen. Vanuit de eilanden kunnen we het verleden gebruiken als een stap naar de toekomst en vanuit Nederland moeten we investeren om beter begrip en kennis op te bouwen van de context van waaruit de eilanden opereren.” Dit zijn volgens hem ‘de twee grote waarborgen voor een gezamenlijke toekomst’.

Coach
,,Ik zie de rol van Vertegenwoordiger als die van een coach, die tijdens oefeningen en de wedstrijd zelf tot het uiterste wil gaan om het beste van de spelers te benutten. Dit doet hij in de volle overtuiging dat deze spelers - alle landen binnen het Koninkrijk - in staat zijn een veel groter potentieel te bereiken. Vanuit de kracht van onze verschillen werken we samen richting een toekomst die is gebaseerd op gelijkwaardigheid, respect en partnerschap.”

‘Kleine eilanden die niet klein te krijgen zijn’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.