Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Binnen 30 minuten van je rughernia af, door middel van een kleine incisie en met minder littekens en een korter herstel als gevolg. Dat zijn de voordelen van de operatietechniek ‘percutane transforaminale endoscopische discectomie’ (PTED), ofwel een sleutelgat-herniaoperatie.

CMC2Het Curaçao Medical Center (CMC) is het eerste ziekenhuis in de Caribische regio dat dit type operatie aanbiedt.
Vorige week dinsdag werd de eerste PTED uitgevoerd, door de lokale neurochirurg Ellianne Dos Santos Rubio, in samenwerking met haar vakgenoot Sanjay Harhangi van Park Medisch Centrum Rotterdam en het chirurgieteam van het CMC. ,,Dr. Harhangi heeft een uitzonderlijke staat van dienst op het gebied van herniaoperaties in Nederland, en zijn expertise heeft een grote rol gespeeld bij het naar Curaçao brengen van deze ultramoderne procedure”, zo schrijft het CMC op zijn website.
Tijdens de betreffende operatie wordt er een kleine incisie gemaakt en er wordt een endoscoop - een dunne, stijve buis met een camera - ingebracht, waardoor de chirurg de hernia en het omliggende gebied op een monitor kan bekijken. Vervolgens worden speciale chirurgische instrumenten gebruikt om de hernia uit de onderrug te verwijderen. Deze operatie duurt gemiddeld een half uur.
De studie naar deze innovatieve operatiemethode, waarbij patiënten dezelfde dag nog naar huis mogen, is gepubliceerd in het British Medical Journal, een van de toonaangevende tijdschriften op medisch gebied.
,,De betekenis van de prestatie van het CMC wordt nog duidelijker door het feit dat in Nederland momenteel slechts vijf medische centra een kijkoperatie bij een hernia uitvoeren. De pioniersrol van het CMC in het Caribisch gebied vertegenwoordigt een grote sprong voorwaarts in het medische landschap van de regio en betekent een revolutie in de manier waarop rughernia’s worden behandeld”, zo schrijft het CMC.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.