Organisatie Eindejaarsconferentie 2023 ziet verschuivingen in mentaliteit

Van onze redactie
Willemstad - ,,Curaçao navigeert door een complex landschap, waarbij uitdagingen worden gebalanceerd met transformerende initiatieven, veerkracht moet worden getoond en een toekomst wordt voorzien die gekenmerkt moet worden door innovatie, duurzaamheid en gemeenschapsversterking.”

NavigerenAldus Miguel Goede, organisator van de Eindejaarsconferentie 2023 en de uitreiking van de Caribbean Change Award 5.0. Deze is dit jaar toegekend aan Curaçao Clean Up en Kunuku Man. ,,Deze organisaties werden erkend voor hun buitengewone toewijding aan positieve verandering op het eiland, waarbij ze de principes van reinheid, ordelijkheid en zuiverheid in elke dimensie belichamen.”
De agenda van de conferentie omvatte een korte presentatie van ‘Vision Curaçao 2030’ door Goede en gesprekken met panelleden, waaronder Jurgen Arvelo, Ivan Kuster, Mahatma Martinus, Runy Calmera, Anthony Guillermo en Els Steenhagen. De onderwerpen varieerden van plannen, analyses en politiek; tot governance en democratie, met speciale aandacht voor wereldwijde kwesties, verkiezingen en lokale ontwikkelingen.
Volgens de organisatie zijn ‘in het voortdurend veranderende landschap van Curaçao verschillende trends naar voren gekomen die het traject van het eiland op verschillende gebieden bepalen’.
,,Verschuivingen in mentaliteit voor veerkracht: erkennend dat mentaliteit een cruciale rol speelt in het sturen van maatschappelijke verandering, streven initiatieven zoals Think To Do en de Onderlinge Regeling naar het koesteren van veerkracht. Samenwerkingsinspanningen, waaronder Share2Uplift en Clean Up Curaçao, pleiten voor collectieve actie en bevorderen een mentaliteit van milieubewustzijn.”
Goede en de deelnemers registreren ‘vooruitgang in overheid en bestuur’. ,,Zeer moeizame vooruitgang op het gebied van overheid en bestuur, zoals uiteengezet in het Landspakket, omvat belastinghervormingen, digitalisering en internationale samenwerkingen. De heropening van de grenzen met Venezuela markeert een cruciale stap in het bevorderen van economische, sociale en familiale verbindingen.”
Verder pakt Curaçao ‘actief de urgentie van klimaatverandering aan’ via initiatieven zoals het Climate Change Platform en de samenwerkingen met Nederland. ,,Opmerkelijke projecten, zoals de samenwerking met Steamboat Fuels tonen de toewijding aan duurzame energie.”
Ook wordt ‘revitalisering van lokale voedselproductie’ geconstateerd, doelend op een vernieuwde focus op lokale voedselproductie, zoals de oprichting van een mini-voedselbos, dat tot doel heeft duurzaamheid te vergroten. ,,Initiatieven zoals de Hidden Green Movement verbinden lokale boeren met consumenten en bevorderen een veerkrachtige en zelfvoorzienende benadering van voedsel.”
Over de aanpak van kritieke gezondheidsuitdagingen luidt de stelling dat ‘het gezondheidslandschap kritisch wordt bekeken, met inspanningen om extra middelen toe te wijzen aan cruciale gebieden’. ,,Desondanks blijven uitdagingen bestaan, waaronder stijgende hiv-cijfers en de noodzaak van een alomvattend overheidsbeleid.” Het prioriteren van preventieve maatregelen en het aanpakken van zorgen van gezondheidswerkers wordt cruciaal geacht voor een veerkrachtig gezondheidssysteem. ,,En niet in de laatste plaats de financierbaarheid van de zorg.”
Ook de ‘opbouw van sterke buurten’ kreeg aandacht: ,,Gemeenschapsgedreven vooruitgang, geleid door Unidat di Bario, toont inspanningen om doelen te herdefiniëren en cultureel erfgoed te behouden. Investeringen in duurzaam vervoer en het behoud van architectonisch erfgoed, zoals de gebouwen in Pietermaai en Otrobanda, dragen bij aan het opbouwen van sterke en levendige buurten. Dit kan niet verhullen dat wij te maken hebben met een groeiende armoede en het vertrekken van delen van de bevolking.”

Groeiend bewustzijn onderwijs...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.