Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Fractievoorzitter voor de MFK Amerigo Thodé (Amsterdam, 27 juli 1950) is overleden. Hij is 73 jaar geworden.

Amerigo1In november 2012, na de Statenverkiezingen, werd Thodé gekozen tot voorzitter van de Staten. Enkele weken later trad hij af als voorzitter omdat de beoogde coalitie van Pueblo Soberano (PS), MAN en MFK niet tot stand kwam. Van 23 maart 2017 tot 10 mei 2017 was hij voor de tweede keer Statenvoorzitter. Na de verkiezingen van 2017 werd hij op 10 mei 2017 vervangen door William Millerson (PAR), die vanwege zijn overlijden later ook vervangen moest worden.
Thodé was als Statenlid voorzitter van de commissie Koninkrijkszaken van Curaçao. Hij was onder andere fel tegen het wetsvoorstel Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).
Eind 2015 werd Thodé vervolgd voor het lekken van een ambtsgeheim. Hij had in 2014 een geluidsopname gemaakt tijdens een geheim overleg. Partijgenoot George Jamaloodin zou deze geluidsopname later op de radio laten horen. Thodé werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete. Hij beschuldigde het Openbaar Ministerie (OM) in die tijd van politieke vervolging.
Naast Statenlid was Thodé ook eigenaar van het bedrijf Qusy, dat werkzaamheden uitvoert of uitvoerde bij het Dok en Damen Shiprepair Curaçao (DSCu).
Een onderzoek naar de verkiezingen waar hij aan meedeed levert de conclusie op dat Thodé niet een grote stemmentrekker is geweest. Zijn politieke loopbaan begon overigens bij de Frente Obrero Liberashon 30 di mei (FOL) onder leiding van Anthony Godett. Thodé stond in 2006 op die lijst als nummer zeventien en behaalde 72 van de 9.582 stemmen op de FOL dat jaar. Overigens stond hij bij de verkiezingen een jaar later al niet meer op de FOL-lijst. Bij de eilandsraadverkiezingen van 2010 stond hij op de MFK-lijst van Gerrit Schotte als nummer acht, en kreeg 163 van de in totaal 15.953 stemmen op die partij. In 2012 was hij nummer vijf, behaalde 119 stemmen van de 18.450 op de partij. In 2016 stond hij opnieuw op de lijst als nummer vijf, met 84 stemmen van de 12.671. Als lijstduwer en 29e op de lijst in 2017 behaalde hij 53 van de 15.707 stemmen. In 2021 deed hij nog mee onder leiding van de nieuwe partijleider Gilmar Pisas, nadat Gerrit Schotte vanwege de zaak Babel naar de gevangenis moest. Bij Pisas stond hij als elfde op de lijst en behaalde 120 stemmen van de in totaal 23.554 MFK-stemmen.
Vandaag is er om 15.00 uur een plechtige Statenvergadering ter nagedachtenis aan Amerigo Thodé.

Foto: De vlag halfstok bij het Statengebouw.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.