Pisas: In kwestie Guyana-Venezuela moet Internationaal Gerechtshof uitspraak doen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Koninkrijk en ook Curaçao nemen geen positie in ten aanzien van het grensgeschil tussen Venezuela en Guyana: ,,Het is aan het Internationaal Gerechtshof om hier een uitspraak over te doen”, laat premier Gilmar Pisas (MFK) desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad weten.

F01Essequibo cmykHij benadrukt, via zijn woordvoerder, verder: ,,Het speelt niet hier, het gaat momenteel echt om de Essequibo-regio”, waarmee de regeringsleider aangeeft dat de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) in relatie tot Venezuela niet ter discussie staan.

Vrijdag verzocht deze krant via zijn woordvoerder, maar ook via Directie Buitenlandse Betrekkingen (DBB) in Willemstad en ook Pisas’ ministerie van Algemene Zaken (AZ) om commentaar inzake het grensconflict, waarbij de Venezolaanse president Nicolás Maduro het zogeheten Essequibo-gebied van Guyana opeist.

Het antwoord kwam in het weekend, waarbij de premier van de regering in Willemstad ongetwijfeld heeft afgestemd met het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Buitenlandse betrekkingen is immers een Koninkrijksaangelegenheid. Venezuela, het grootste buurland van het Koninkrijk, ligt echter op korte afstand van Curaçao en nog dichter bij Aruba (beide autonome Landen binnen het Koninkrijk) en hetzelfde geldt voor Bonaire (integraal deel van de Nederlandse Staat).

Pisas neemt geen (direct) standpunt in, maar indirect doet hij dat wel. Namelijk met zijn ‘Het is aan het Internationaal Gerechtshof om hier een uitspraak over te doen’. Het Internationaal Gerechtshof waarschuwde Venezuela daags voor het Essequibo-referendum van vorige week zondag nog dat het land geen stappen moest ondernemen die de huidige situatie zouden veranderen.

Het Internationaal Gerechtshof heeft bepaald dat Venezuela zich moet onthouden van acties die het bestuur en de controle van Guyana over het Essequibo-gebied in gevaar brengen. De uitspraak werd gedaan in reactie op het verzoek van Guyana om maatregelen met als doel Venezuela’s referendum van 3 december te blokkeren. Dat laatste gebeurde niet - de volksraadpleging ging gewoon door - maar het standpunt van het Internationaal Gerechtshof is duidelijk.

Pisas verder: ,,Als buurland worden (door Curaçao, red.) de ontwikkelingen in de regio op de voet gevolgd. We staan ook in contact met Den Haag hieromtrent.” En wat betreft een inhoudelijk standpunt, voegt de Curaçaose minister-president eraan toe: ,,Wij vragen Venezuela en Guyana om de recente uitspraak van het Internationaal Gerechtshof te respecteren en zich te onthouden van acties die de situatie kunnen verergeren waardoor het vinden van een oplossing moeilijker is.”

 

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.