Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Consciëntiesteeg, of Hanch’i Bientu (windsteeg), zoals deze straat in Otrobanda ook wel bekend staat, wordt steeds meer in ere hersteld, door de restauratie van panden die in bezit zijn van Stichting Monumentenzorg Curaçao (SMC). Vrijdag werd door aannemer BWC nv een spantenbier gevierd, na het bereiken van het hoogste punt van de renovatie van voormalig woonhuis van de familie De Windt, aan de Consciëntiesteeg 61-63. En na de oplevering van dit project, volgen in dezelfde straat restauraties van andere panden van SMC, waaronder het bekende ‘Moda de Paris’ en een huis wat van de familie De Lannoy is geweest.

F07 Consciëntiesteeg knapt op 1Het woonhuis dat nu gerestaureerd wordt, is onder veel Curaçaoënaars bekend vanwege de tantes De Windt die boven woonden, en op de begane grond een winkel in levensmiddelen runden, waar men het hele jaar door ‘ham di Pasku’ kon kopen.

Het gebouw leed aanzienlijke schade in het regenseizoen van 2020, waarbij de voorgevel volledig instortte, alsook de zuidoosthoek. Om te voorkomen dat het gebouw in Otrobanda verloren zou gaan, kocht SMC het in februari 2021. Er werd gelijk gestart met het noodherstel.

Noodherstel is primair gericht op het stabiliseren van het gebouw om verder verval te voorkomen. Een half jaar nadat de schade plaatsvond werd het hoogste punt op de bouw gevierd. De Consciëntiesteeg kon toen na jaren weer opengesteld worden voor voetverkeer.

Vanaf dat moment is er hard gewerkt om de financiering rond te krijgen voor een volledige restauratie. Uiteindelijk is de restauratie in augustus dit jaar gestart, met behulp van een financiering via Stichting Monumentenfonds Curaçao. Monumentenzorg is opdrachtgever en directievoerder. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Bouwbedrijf Willemstad Curaçao (BWC).

SMC heeft nog geen nieuwe bestemming bepaald voor het woonhuis. Wel zal er rekening gehouden worden met het historische gebruik, namelijk commerciële ruimtes op de begane grond en verblijfsruimtes boven.

Over de huidige en de komende restauraties in de Consciëntiesteeg zegt SMC-directeur Marcel Dennert: ,,De projecten liggen op een zeer zichtbare locatie, naast het viaduct in Otrobanda”. Wanneer de restauraties zijn afgerond wordt Hanch’i Bientu volgens SMC een uitnodigende entree van het Rifgebied, die zowel lokale bewoners als bezoekers verleidt om de achterliggende, charmante steegjes te gaan ontdekken. ,,Wij hopen hiermee een gezonde impuls te geven aan een prachtig stuk Otrobanda, en zijn trots dat wij kunnen bijdragen aan het delen van de verhalen en geschiedenis van deze panden met de volgende generaties”, aldus Dennert.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.