Van een onzer verslaggevers
Willemstad/ Amsterdam - Aan de Curaçaose operazangeres Tania Kross is de Johannes Vermeerprijs 2023 toegekend.

TaniaKross,,Kross ontvangt de prijs vanwege haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert”, aldus de jury onder voorzitterschap van Marise Voskens.
Verder zegt de jury over Kross: ,,Met haar artistieke kwaliteiten en liefde voor operamuziek weet Tania Kross keer op keer te ontroeren en te inspireren. Door haar professionaliteit en aanstekelijke enthousiasme ontsluit zij een kunstvorm die ontoegankelijk leek voor een groot en hedendaags publiek.”
De Johannes Vermeerprijs is een Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, die is ingesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op maandag 20 november krijgt Kross de prijs uitgereikt in Felix Meritis in Amsterdam, uit handen van Gunay Uslu, demissionair staatssecretaris Cultuur en Media.
Sinds 2009 wordt de prijs, die is vernoemd naar schilder Johannes Vermeer, uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro en is vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project.
En een speciaal project heeft Kross, al is het nog niet bekend of het gewonnen bedrag daaraan zal worden besteed. Het gaat om een theater dat de zangeres op Curaçao wil realiseren.
In een gisteren bij NRC verschenen interview, geeft Kross antwoord op de vraag of hier al partners voor gevonden zijn. Hierop zegt zij: ,,Ja, ik was ook al begonnen met werven. Over de bouw mag hopelijk snel iets naar buiten komen. Maar er moet ook een infrastructuur worden aangelegd, stroom. Voor een theater heb je óók de overheid nodig. Maar waarom niet? Als Den Helder met 52 duizend mensen een prachtzaal als De Kampanje verdient, waarom zou er op Curaçao met zijn 150 duizend inwoners dan geen theater nodig zijn?”
Eerdere winnaars van deze prestigieuze prijs zijn onder meer schrijver Arnon Grunberg, theatermaker Ivo van Hove, architect Rem Koolhaas en de vorige week overleden fotograaf Erwin Olaf.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).