‘Problemen besproken tijdens vierlandenoverleg en tijdens studieweekend’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Arise, de pressiegroep bestaande uit ouders van een kind met een beperking, heeft opnieuw van zich laten horen. Na een gesprek met minister van Gezondheid Javier Silvania (MFK) op 10 mei, was het nu tijd voor vervolg. Afgelopen zaterdag was er daarom een bijeenkomst van de pressiegroep, samen met MFK-statenlid Ramón Yung, Silvania, de directie van de stichting voor Gehandicapten- en Revalidatiezorg (SGR Groep) en Lysette Cova van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

F07 Arise aandacht Silvania en Yung 1Eric Blom, die namens Arise het woord voert, is tevreden over de opkomst: ,,Er wordt elke keer weer meer belangstelling getoond door de verschillende betrokken partijen.
Zelf bracht Blom het onderwerp ‘verdragslanden’ ter sprake. Volgens hem zorg het voor veel problemen dat Curaçao geen verdragsland is in de zin van de Nederlandse Buitenlandregeling voor de Zorgverzekering. Hierdoor kunnen Curaçaoënaars - die op het eiland niet (tijdig) de juiste zorg kunnen krijgen - niet eenvoudig naar Nederland, om daar de benodigde zorg te krijgen.

,,Silvania deed de toezeggingen dat hij dit onderwerp op de agenda zet van het vierlandenoverleg Volksgezondheid dat deze week plaatsvindt, en dat hij hierover ook zal spreken met Maarten van Ooijen (ChristenUnie), de Nederlandse staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die een dezer dagen bij hem op bezoek komt.”
Verder noemt Blom nog een aantal onderwerpen die de revue zijn gepasseerd: ,,We hebben onder meer gesproken over het maximum van 90 pampers per maand en de bijbetaling nu incontinentiemateriaal duurder is geworden. Maar ook over de veelvuldige oproepen van groepsleiders aan ouders, om lastige cliënten op te halen en thuis verder tot kalmte te brengen.”

Ook het logeerhuis Villa Helena van de SGR Groep, dat destijds in het leven is geroepen voor het leveren van respijtzorg, kwam zaterdag ter sprake. ,,Er zijn vele kreten om hulp van ouders die geen enkele hulp krijgen. Zij staan al jaren op een wachtlijst, maar komen maar niet aan de beurt. Zij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week met hun kind bezig, zonder hulp, en al jaren kunnen zij niet van een weekendje rust genieten. Zij vragen zich af waarom het vroegere logeerhuis Villa Helena niet meer als logeerhuis gebruikt wordt, terwijl er een grote behoefte is aan een begeleid logeerhuis”, aldus Blom.

Het aanwezige statenlid Yung was van mening dat er met dit soort bijeenkomsten te weinig vooruitgang wordt geboekt. Daarom stelde hij voor om een studieweekend te organiseren, in samenwerking met Arise en andere belanghebbenden, om een diepgaande inventarisatie te maken van de verschillende problemen en behoeften van personen met een beperking op Curaçao.

Tijdens zo’n studieweekend moeten personen met een beperking en hun ouders centraal staan. Samen met alle belanghebbenden moet er een inventarisatie worden gemaakt van de situatie, om samen tot oplossingen en verlichting te komen voor deze specifieke groep.

De leden van Arise ondersteunen het plan van Yung, die al begonnen is met de nodige voorbereidingen om deze studiedag snel te kunnen organiseren.
Verder zegt Yung dat er van de gelegenheid gebruik zal worden gemaakt om te onderzoeken hoe officiële gegevens kunnen worden verzameld in deze sector. Op dit moment zijn namelijk nog niet alle informatie en cijfers beschikbaar over het aantal Curaçaose burgers met een beperking die thuis wonen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.