Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij het Korps Politie Curaçao (KPC) is de rust wedergekeerd nu de minister en vakbond NAPB en SAP hebben afgesproken volgende week donderdag bij elkaar te komen en verder te spreken over het overuren-probleem. Deze week kwamen vele agenten bijeen om aan te geven dat het aantal uren overwerk dat nu gedraaid wordt ongezond is, maar dat binnen het budget blijven van 12,8 miljoen gulden onmogelijk lijkt en ‘voelt’ als een financiële korting. Justitieminister, Shalten Hato (MFK), heeft wederom benadrukt dat het geen korting is, maar dat het budget van 12,8 miljoen al jaren overschreden wordt en er binnen het budget gebleven moet worden. Nu wordt hier samen met de bonden een oplossing voor gezocht en verder gepraat.

F05 Weer rust in de justitietentVoor wat betreft de douane, die stelde een deadline voor gisteren 11.00 uur. De douanebonden STrAF en Abvo wilden meer duidelijkheid over de rechtspositie van douaniers en uitten hun ongenoegen over dat zij niet gekend worden in de besprekingen die hierover gevoerd worden. Op donderdagavond, vóór de deadline van gisteren, kwam er bericht van de minister van Financiën, Javier Silvania (MFK). Hij doet verslag: ,,Het interim Hoofd van Dienst van de Douane heeft een delegatie donderdag te woord gestaan. Later heeft een bilateraal gesprek plaatsgevonden tussen de leiding van de Douane en de minister van Financiën. Hierbij is duidelijkheid verschaft over enkele zaken die het personeel aangaan.” De minister somt op wat hij ‘direct’ geregeld heeft, maar vakbondsleider Luthsel Lourens geeft aan dat het de interim-directeur is van de Douane die nalaat stukken door te sturen naar de minister over bevorderingen en toelages. Maandag is er een gesprek met de minister en wordt bepaald of er nadere acties komen, aldus Lourens. Ondertussen somt de minister op wat hij direct onderhanden genomen heeft. Zo heeft hij 44 verzoeken voor ambtsjubileum ondertekend waarna de stukken conform de reguliere procedure verder verzonden zijn naar het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD). Ook zijn er elf verzoeken voor bevordering van groepsfunctie Kommiezen schaal 5 naar schaal 6 behandeld en deze verzoeken bevinden zich in de fase van toekenning. Op 14 april worden alle stukken naar de minister verzonden met het verzoek om alle 24 personeelsleden in de groepsfunctie Kommies te bevorderen van schaal 6 naar schaal 7. Met betrekking tot de beschikbaarheidstoelage zoals in een Landsbesluit neergelegd, wordt nieuw beleid opgesteld in samenwerking met E&Y en de taakgroep Douane. Hiervoor is een behandeltermijn van 6 maanden nodig, zo voegt de minister eraan toe.

De vakbond heeft aan de leiding van de Douane Curaçao verzocht om acht medewerkers in de groepsfunctie Kommies te bevorderen naar de groepsfunctie Hoofdkommies. Maar hierover stelt de minister dat daarvoor een opleiding met goed gevolg moet worden afgerond. ,,Zonder die afgeronde opleiding is een aanstelling in de groepsfunctie van Hoofdkommies niet mogelijk. De leiding van de Douane zal trachten deze medewerkers binnen de mogelijkheden die de wet- en regelgeving biedt te compenseren voor hun inzet”, aldus Silvania.

Tot slot stelt hij dat voor wat betreft de waarnemingstoelage dit de nodige aandacht van de leiding van de Douane heeft. Maandag zal de leiding van de Douane dit onderwerp met de twee vakbonden bespreken. Ook is afgesproken dat om de zes weken de leiding en bonden met elkaar om de tafel zitten omtrent douane-aangelegenheden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.