Maandag openen de grenzen, maar nog geen enkele aanvraag binnen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nog geen enkel Venezolaans barkje heeft een officiële aanvraag gedaan om aanstaande maandag - als de grenzen met Venezuela na vier jaar eindelijk weer opengaan - aan te meren op Curaçao.

barkjes,,Mogelijk komen ze maandag nog niet. Wij zijn klaar voor hun komst, maar in Venezuela zijn ze nog bezig met alles te regelen. Er zullen sowieso geen Venezolanen met het vliegtuig komen. Daar zijn ze aan hun zijde nog niet klaar voor”, aldus Etienne Caciano, woordvoerder van de douane.
Sinds de lucht- en maritieme grenzen in februari 2019 sloten, wordt door menigeen reikhalzend uitgekeken naar het moment dat de barkjes weer terugkeren. Zij brengen goedkopere groente, fruit en vis dan veelal in andere winkels te vinden is. Met de stijgende voedselprijzen en inflatie is daar veel behoefte aan. Daarnaast zorgen de barkjes voor sfeer aan de kades. Om daar te mogen liggen, is de wet- en regelgeving in de tussenliggende jaren aangepast. Caciano: ,,Het is niet meer zoals vroeger. De barkjes moeten nu vooraf al hun documenten voor onder meer de Curaçaose douane en immigratie samenvoegen en indienen bij de autoriteiten in Venezuela. Als dat compleet en akkoord is, kunnen ze bij ons een aanvraag doen. Als dit wordt toegewezen, kunnen ze komen.”
Of er de komende dagen nog wel aanvragen binnen zullen komen, is bij de woordvoerder niet bekend. ,,We hebben geen inzicht in hoe de processen in Venezuela nu verlopen en of dat bijna rond is.” Feit is wel dat als er aanstaande vrijdag nog geen aanvragen liggen, er maandag geen barkjes zullen zijn. ,,Wat vrijdag nog binnenkomt, kunnen we nog goedkeuren. Anders wordt het pas volgende week. Of nog later, afhankelijk van hoe het in Venezuela allemaal loopt.”
Het aantal barkjes dat een ligplaats kan krijgen, is overigens verminderd. Aan de Sha Caprileskade, waar de geschiedenis van de drijvende markt al meer dan een eeuw teruggaat, zijn sinds het sluiten van de grenzen lokale ondernemers gevestigd. Om hun ruimte te blijven bieden, kunnen er in plaats van tien groente- en fruitbarkjes, nu nog maar vijf van deze barkjes terecht. Het aantal plekken voor de visbarkjes aan de kade is teruggebracht van zes naar vier. Bij de Grote Werf kunnen er eveneens vier terecht. Wanneer deze plekken werkelijk gevuld worden, is dus nog afwachten. Volgens Caciano wordt een aantal barkjes op dit moment ook nog gerepareerd en opgeknapt, om sinds lange tijd de oversteek naar Curaçao weer te kunnen maken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.