Prijsvergelijkingsapp, smartcard basismand en landbouwincentive

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP), is met verschillende oplossingen bezig om ervoor te zorgen dat de minstbedeelden in de samenleving beter bestand zijn tegen de hoge prijzen voor voedingsmiddelen.

meoDat blijkt uit zijn antwoord op vragen van Statenlid Sheldry Osepa (PNP) die zich zorgen maakt over de inflatie. Als eerste noemt Cijntje de ontwikkeling van de app, waarmee burgers prijzen kunnen vergelijken van verschillende voedingsmiddelen en producten voor de eerste levensbehoefte in supermarkten en minimarkten. Het gaat om een Prijs Publicatie Applicatie (PPA) die nu in de testfase is. De minister legt uit: ,,De PPA zorgt voor meer concurrentie onder bedrijven waardoor naar verwachting de prijzen zullen dalen.”
Een tweede oplossing is de introductie van een makutu básiko (basismand)-smartcard. Met deze kaart kunnen minderbedeelden korting krijgen op voedingsmiddelen uit de basismand. ,,MEO heeft op dit moment gesprekken met de private sector en de eerste reacties op dit idee zijn positief.”
Een derde plan is dat er samen met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) een landbouwproject wordt gestart waarbij nagegaan wordt hoe de productiekosten verlaagd kunnen worden en personen met landbouwambities makkelijker aan grond kunnen komen met bijvoorbeeld leningen met lage rente. ,,Lokale productie staat onder minder invloed van buitenaf en hiermee kunnen producten van hoge kwaliteit tegen een betere prijs afgeleverd worden”, zo meent de minister.
Cijntje wijst er wel op dat de prijsstijgingen niet alleen van Curaçao zijn, maar een internationaal probleem vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waardoor graan duur is geworden, evenals kunstmest, met als gevolg dat het verbouwen van producten ook duurder wordt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.