Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Statenlid Michelangelo ‘Low’ Martines van de eenmansfractie KEM is naar eigen zeggen klaar met alle ‘snoepreisjes’ naar Parlatino.

Martines,,We moeten ermee stoppen onszelf en de bevolking van Curaçao voor de gek te houden, als het gaat om dit soort reizen.” Hij zegt dit nadat hij achttien maanden geleden werd beëdigd als volksvertegenwoordiger, want op 11 mei 2021 nam Martines samen met in totaal 21 Statenleden zitting in het Curaçaose parlement. In principe voor de duur van vier jaar.
Martines noemt de reisjes ‘diefstal’ van gemeenschapsgeld, terwijl een groot deel van de burgers met minder moeten rondkomen dan voor het bestaansminimum nodig is.
Er heerst veel armoede, vervolgt de voorman van Kòrsou Esun Mihó die in maart vorig jaar 3.024 persoonlijke stemmen kreeg. De gekozen volksvertegenwoordigers kregen het vertrouwen van het electoraat om hier verandering in te brengen. In plaats daarvan gaat het feesten en het geld verkwisten door.
De KEM-leider vindt dat er een einde moet komen aan deze verspilling en daagt de overige twintig Statenleden uit om uit te leggen wat volgens hen de toegevoegde waarde is van al die Parlatino-bijeenkomsten.
Zelf neemt hij momenteel deel aan de Parlatino-vergadering in Panama-Stad. ,,Het is voor mij, Low Martines, de eerste keer in Panama en ik beschouw het al een roof van de Curaçaose bevolking; ofwel beter gezegd een honderd procent snoepreisje.”
Meerdere lokale media, waaronder TV Direct en de krant Èxtra, berichtten hierover. Op vragen van het Antilliaans Dagblad aan de Staten(voorzitter) aan hoeveel Parlatino’s en andere buitenlandse reizen Martines al heeft deelgenomen in het anderhalf jaar dat hij Statenlid is, kreeg deze krant nog geen antwoord.
Het KEM-Statenlid zegt zelfs bereid te zijn om het geld van deze Panama-reis terug te storten, of te schenken aan een goed doel, zodra hij terug op Curaçao is. Verder is Martines voornemens een parlementsdebat aan te vragen met als onderwerp ‘annulering van alle reizen in verband met Parlatino’.
Hij hoopt hiervoor steun te krijgen van Statenleden Gilbert Doran (MFK) en Elvin Gerard (PNP), beiden van de coalitie. Martines is er verder voorstander van dat Statenleden en ministers belasting betalen over de daggeldvergoeding die zij tijdens hun afwezigheid ontvangen.
,,KEM is van mening dat het niet zo kan zijn dat Ma Yèyè van Bándariba en meneer Pedro van Bándabou in de hete zon werken en belasting afdragen voor parlementariërs en bewindslieden die allerlei reisjes maken en daarover geen belasting betalen.”
Hij stelt voor dat Financiënminister Javier Silvania (MFK) - ‘met terugwerkende kracht’ - belasting heft vanaf de dag dat ze in functie traden. Het misbruik van de burgers moet hier en nu stoppen. Hoezo ‘de bevolking is aan de beurt’?, zegt hij verwijzend naar de leuze van de zittende MFK/PNP-regering.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.