Van onze redactie
Willemstad - Het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC) heeft afgelopen week het Waterfort Plaza Masterplan ingediend bij minister Charles Cooper (MFK) van VVRP voor een principebeoordeling. Ook zijn het masterplan en de bijbehorende maquette deze week gepresenteerd aan gouverneur Lucille George-Wout en de waarnemend-Vertegenwoordiger van Nederland in Willemstad, Judith Jeurissen.

Masterplan Waterfort Plaza 5Het masterplan is een stedenbouwkundige uitwerking met ‘renders’ en sfeerbeelden. ,,Het gaat hierbij niet om de architectuur, noch om een definitief ontwerp”, aldus APC. ,,Het masterplan beschrijft de koers voor het Waterfort Plaza-gebied, waarin leefbaarheid, kwaliteit, erfgoed, klimaat, duurzaamheid en economie hoog in het vaandel staan.”

 

De herontwikkeling van Waterfort Plaza biedt volgens het pensioenfonds, dat in 2020 het leegstaande Plaza Hotel aankocht, de unieke kans om het gebied onderdeel te maken van de rest van Punda en Willemstad en om een relatie te creëren tussen het bestaande en het nieuwe, rekening houdend met de rest van de omgeving.

Nadat het ministerie van VVRP het masterplan goedkeurt, kan het architectenteam door met de architectuur en overige ontwerp-werkzaamheden. Het team bestaat uit drie lokale architecten, te weten Anko van der Woude (IMD), Chris Zwiers (OZ) en Lyongo Juliana (Lyongo Architecture), in nauwe samenwerking met Bart Akkerhuis (Studio Akkerhuis).
Bij de ontwikkeling van het masterplan is rekening gehouden met het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP), de door Unesco benoemde ‘Outstanding Universal Value’ van Historisch Willemstad, de Monumenteneilandsverordening voor de Waterfortboogjes, het Regeerprogramma 2022-2025, alsmede de Sustainable Development Goals.

Masterplan Waterfort Plaza 3,,De herontwikkeling vraagt vanwege de omvang, ligging en ambities, om een op maat gesneden ontwikkelstrategie. De locatie kent een rijke historie. Het uitgangspunt is om voort te bouwen op de bestaande cultuurhistorische waarden van het gebied. Er dient begrip te zijn voor de schaal van de huidige stad, en andersom dienen ook de gebruikers zich dit nieuwe stuk stad eigen te kunnen maken vanuit de (onbewuste) kennis van de stad.”

Vanaf de eerste studies voor het masterplan werd duidelijk, aldus APC, dat de historische kaders - te weten het Waterfort, Fort Amsterdam, Plaza Piar en Plaza Cola Debrot - gerespecteerd, behouden en waar mogelijk zelfs versterkt moeten worden. ,,De richting van de nieuwe bebouwing hoeft het fort niet te volgen, maar dient het fort autonoom te laten.”

En ook: ,,De nieuwe bebouwing zal een eigen identiteit hebben, maar zoekt in schaal en oriëntatie verbinding en dialoog met de historische omgeving. Zo wordt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het verhaal, zonder dat het verhaal afgebroken wordt.”
Op basis van het voorgaande is volgens APC een compositie van volumes gemaakt die aansluiten op de bestaande stad, in lengte en breedte, maar ook qua hoogte.

Masterplan Waterfort Plaza 5Gouverneur George-Wout heeft deze week een presentatie gekregen over de laatste stand van zaken aangaande de herontwikkeling van het voormalige Plaza Hotel in Punda. Afgelopen week heeft de directeur van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), Evelyn Kruithof-Bor, samen met een delegatie een bezoek gebracht aan de gouverneur.

Het is niet de eerste keer dat de gouverneur wordt bijgepraat. Bijna een jaar geleden, medio december 2021, bracht de APC-directeur, samen met een delegatie van het Heritage Plaza Consortium (HPC), een bezoek aan waarnemend-gouverneur Michele Russel-Capriles.
De herontwikkeling van Waterfort Plaza zal ook leiden tot diversificatie van de beleggingsportefeuille van het pensioenfonds. ,,Stedelijke ontwikkelingen zijn langetermijnprojecten, maar in het kader van zijn investeringsbeleid wil APC waarde creëren door nu al impact te maken in Punda.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).