Nagaan wat redenen zijn dat Nederland belastingverdrag niet ratificeert

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met de ambassadeur van het Koninkrijk in Malta is afgesproken ‘dat wij samen zullen nagaan wat de redenen van Nederland zijn om het belastingverdrag ter voorkoming van dubbele belasting tussen Curaçao en Malta niet te ratificeren’.

maltaDat schrijft Financiënminister Javier Silvania (MFK) in zijn verslag over zijn recente reis naar Malta. Hij voegt daaraan toe dat de Maltese minister van Foreign and European Affairs and Trade aangaf na te zullen gaan wat de mogelijkheden zijn tot het sluiten van een Memorandum of Understanding (MoU) ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme, alsmede de uitwisseling van informatie.
Op 13 november is een delegatie van het ministerie van Financiën afgereisd naar Malta in verband met de Sigma-conferentie. Sigma noemt zich ‘a leading platform for iGaming, betting & esports industries’ in de wereld. ,,Sigma is ‘s werelds belangrijkste hub voor alles wat met de iGaming-industrie te maken heeft, zoals regelgeving, verantwoord gokken en marketing in verband met de sector”, licht het ministerie toe.
In het kader hiervan heeft de minister onder meer vergaderd met de Koninkrijksambassadeur en de minister van Foreign and European Affairs and Trade. Daarnaast waren er bijeenkomsten met verschillende stakeholders in de online gaming-industrie, onder wie exploitanten, aanbieders en juridische experts.
Financiën: ,,Het werkbezoek had tot doel te komen tot een betere samenwerking en uitwisseling van informatie tussen Curaçao en Malta met betrekking tot anti-witwaspraktijken en financiering van terrorisme.”
Bovendien is van deze gelegenheid gebruikgemaakt ‘om Curaçao op de internationale markt neer te zetten als een aantrekkelijke en gereguleerde jurisdictie voor online gaming’. Zo meldt het reisverslag.
Ook is nagegaan in hoeverre er interesse is vanuit internationale ondernemingen - exploitanten en aanbieders - om zich daadwerkelijk op Curaçao te vestigen. Tijdens het werkbezoek is tevens met de Maltese regering gesproken over de mogelijkheden om het concept-verdrag ter voorkoming van dubbele belasting tussen Curaçao en Malta te actualiseren en ook om tot een MoU te komen ter uitwisseling van informatie.
De delegatie bestond naast minister Silvania uit Tyron Boekhoudt (Kabinetsmedewerker van het ministerie van Financiën), Jeannitza Felix en Sixiènne Jansen (beiden Kabinetsmedewerkers betrokken bij het traject inzake online gaming) en Reno Saleh (jurist werkzaam bij de Gaming Control Board, GCB).
Silvania hield een toespraak tijdens de Sigma-conferentie over de hoofdlijnen van de LOK-wetgeving (Landsverordening op de Kansspelen) en Curaçao als gereguleerde online gaming-jurisdictie, waarbij het tevens ging over de mogelijkheden van vestiging op Curaçao - met ‘substance’ (daadwerkelijke aanwezigheid met echte activiteiten, red.). Het <f"ADScala-Italic">Antilliaans Dagblad<f"ADScala-Romein"> deed hier uitvoerig verslag van.
De bewindsman had onder meer een kennismakingsontmoeting met de minister-president van Malta, Robert Abela, waarbij gesproken is over mogelijkheden tot verdere samenwerking tussen Curaçao en Malta. Ook de minister van Economie Silvio Schembri was daarbij.
De delegatie had besprekingen met diverse payment-serviceproviders, andere suppliers & operators, onder meer over mogelijkheden tot vestiging op Curaçao en/of het verkrijgen van een vergunning.
Ook was er overleg met het advocatenkantoor WH Partners, onder meer over belemmeringen die internationale advocaten tegenkomen bij het bedienen van klanten gevestigd op Curaçao.
Silvania sprak met ambassadeur Djoeke Adimi-Koekkoek en delegatie en bezocht verder de Maltese vestiging van Pinnacle - waarvan het hoofdkantoor op Curaçao is gevestigd - alsook het kantoor EM Group ter bespreking van feedback van de online gamingsector op de Sigma-presentatie van de minister van Financiën.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).