Overgangsperiode van 18 maanden voor bestaande masterlicentiehouders

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Invoering van de LOK (Landsverordening op de Kansspelen) is een van de prioriteiten van de regering, die hiervoor nu mikt op het tweede kwartaal van 2023. Dat verklaarde minister Javier Silvania (MFK) gisteren in Malta.

F02LOK Finance Minister of Cur SigmaHij was tijdens een iGaming Festival een van de hoofsprekers. Belangrijk is dat de minister daar aankondigde dat met de LOK voor de bestaande masterlicentiehouders in beginsel een overgangsperiode geldt van achttien maanden; in die periode kunnen zij hun activiteiten onder hun huidige vergunning voortzetten.

Wel moeten de masterlicentiehouders die nu al actief zijn - dat zijn er vijf met een geldige vergunning - binnen drie maanden nadat de LOK van kracht is geworden, een aanvraag onder de LOK-wetgeving doen. De masterlicentiehouder kan dan het werk voortzetten zolang de oude vergunning nog duurt.
De in het leven te roepen CGA (Curaçao Gaming Autority) zal beslissen over de vergunningsaanvraag.

De overgangsbepaling is van belang voor de spelers in het veld. Dat zijn momenteel Antillephone nv (met vergunning tot eind november 2023); Cyberluck Curaçao nv (tot begin oktober 2023); C.I.L. Curacao Interactive nv (tot en met eind januari 2023); Gaming Services Provider nv (tot begin september 2023); en The Elite Turf Club bv (tot begin september 2023). Curaçao behoort in de wereld tot de top van online gaming dienstverleners.

Silvania was door festival-organisator Sigma uitgenodigd om een lezing te houden. Hij begon zijn speech in het Engels te vertellen wat de leuze van zijn politieke partij op Curaçao is ‘Mi kurason ta bati pa Kòrsou’ (Mijn hart klopt voor Curaçao).

Het eiland wil niet alleen afhankelijk zijn van toerisme en steekt daarom veel energie in onder meer vernieuwing van een gereguleerde gamingsector. De regering wil Curaçao internationaal op de kaart zetten als een belangrijke speler in de online gaming industrie. Silvania wil zoveel mogelijk transparant te werk gaan, vertelde hij, gebaseerd op ‘accountability’.

Met LOK wil de overheid ook directe en indirecte inkomsten voor het Land genereren; door middel van een vernieuwd efficiënt systeem van vergunningenfees en andere heffingen. Met het opleggen van ‘substance’ als vereiste (dat er daadwerkelijk waarneembare bedrijfsactiviteiten plaatsvinden) kan met LOK twee doelen worden gerealiseerd: toezicht van CGA op de gamingbedrijven en meer werkgelegenheid voor zowel lokale arbeidskrachten als internationale gespecialiseerde medewerkers.

,,Curaçao biedt verblijfsvergunningen aan, waaronder de expatvergunning. Curaçao herstructureert momenteel zijn immigratiewetten en -beleid om de immigratie voor investeerders en gespecialiseerde werknemers te vergemakkelijken”, sprak de bewindsman in Malta.

Hij heeft ‘vaak genoeg gehoord dat we met de invoering van de nieuwe wetgeving ook operators en dus inkomsten zullen verliezen’. ,,Daar ben ik van op de hoogte. Mijn standpunt hierover is dat we blijven samenwerken met alle bonafide organisaties die zich op ons eiland willen vestigen. We zullen malafide organisaties die hun zakelijke activiteiten willen verbergen via Curaçao zeker niet missen.”
De focus ligt op het verbeteren van de reputatie. ,,De overheid krijgt meer regie en gaat nauw samenwerken met een kansspelautoriteit (CGA) die verantwoordelijk wordt voor vergunningverlening, controle en toezicht.”

Tot slot werken we hard aan het realiseren van een gemoderniseerde kansspelsector met de nadruk op online kansspelen op Curaçao. Mijn aanwezigheid hier vandaag is een demonstratie dat de regering van Curaçao nu de controle over de sector heeft overgenomen. Dit is een van de vele stappen die we de komende maanden nemen om ons eiland internationaal op de kaart te zetten als een belangrijke speler in de online gaming-industrie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.