Oproep aan Koninkrijk en ABC-eilanden

Van onze redactie
Caracas/Willemstad - President Nicolás Maduro van Venezuela heeft het bevel uitgevaardigd om ‘nieuwe militaire bases’ te installeren op het schiereiland Paraguaná, het noordelijkste punt van het land gelegen aan de Caribische Zee en op korte afstand van de ABC-eilanden; volgens het staatshoofd om de drugshandel in dit gebied te bestrijden.

F01 Maduro kaart ParaguanaABC 1,,Ik heb al de geheime orders gegeven voor het opzetten van militaire bases in het gebied, nieuwe militaire bases. Nieuw in concept, geen traditionele militaire basis. Nieuw in concept wat betreft integratie met de bevolking, qua territoriale bezetting, in bewakingscapaciteit en ook in de hoedanigheid van een gewapende reactie”, zei de president donderdag tijdens een op televisie uitgezonden act.
Onder meer het Spaanse persbureau EFE berichtte erover en intussen is het breed gepubliceerd in de Latijns-Amerikaanse regio, maar ook in Europa en Amerika. Maduro legde uit dat dit gebied van de staat Falcón, gelegen op enkele kilometers van de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao - behorend tot het Koninkrijk der Nederlanden - ‘een van de Colombiaanse drugshandelroutes naar Europa’ is.
Hij verzekerde dat om deze reden de Fuerza Armada Nacional Bolivariana (FANB) - Bolivariaanse Nationale Strijdmacht - wordt ingezet op het Paraguaná-schiereiland als onderdeel van de operatie tegen de ‘tancol’, een door de regering in Caracas uitgevonden acroniem dat niet verwijst naar een specifieke bende en dat betekent ‘Colombiaanse gewapende terroristische drugshandelaren’.
Daarom dringt Maduro er bij Nederland op aan om met Venezuela af te stemmen om het gebied, waar een ‘drugssmokkelcorridor’ actief is, te verdedigen. ,,Ik roep de ambassadeur van Nederland, de regering van het Koninkrijk der Nederlanden, de lokale regeringen van Aruba, Curaçao en Bonaire op om de krachten te bundelen en te coördineren, omdat Venezuela zich enorm inspant om bescherming te bieden aan dit alles en daarom gaan we ondersteuning bieden”, benadrukte hij.
Ook vroeg de Venezolaanse president aandacht voor de schoonheid van deze kust en verzocht hij de ministeries van Defensie en Toerisme samen te werken om ‘een grote toeristische economische zone’ te creëren die door beide ministeries moet worden beheerd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.