Geen Rijkswet Coho maar onderlinge regeling

Door Melissa Stamper
Oranjestad - In plaats van een Rijkswet Coho pleiten Aruba, Curaçao en Sint Maarten als tegenvoorstel voor een onderlinge regeling. Dat liet premier Evelyn Wever-Croes gisteren desgevraagd weten tijdens een persconferentie.

casvoorstelHet nieuwe voorstel van de eilanden werd op 1 september ingediend bij staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen. Op de vraag van het Antilliaans Dagblad wat het voorstel inhoudt, legde premier Wever-Croes uit dat het cruciale uitgangspunt was dat alle parlementen van de drie eilanden bekend hadden gemaakt dat zij de consensusrijkswet niet zouden steunen. ,,Daarom zijn we overgestapt op een andere optie”, aldus de Arubaanse premier.
Tijdens het bestuurlijk overleg van 20 juni werd afgesproken dat de drie landen deze zomer zouden gebruiken om te werken aan een gezamenlijk voorstel voor het realiseren van de hervormingen, inclusief adequaat toezicht.
Als alternatief op de Rijkswet hebben de CAS-eilanden een onderlinge regeling voorgesteld. ,,Dat is dan geen Rijkswet maar een afspraak op basis van het Statuut tussen de regering van Nederland en de regeringen van de CAS-landen. Zo tast je het gezag van het parlement op geen enkele manier aan”, stelt de premier. ,,Samen met Curaçao en Sint Maarten hebben we dat uitgewerkt en op 1 september ingediend. We wachten nu af om dat verder te kunnen bespreken.”
Van Huffelen bevestigde in een brief aan de Tweede Kamer van 5 september dat ze het voorstel heeft ontvangen. Zowel Van Huffelen als Wever-Croes meldt dat ze in gesprek zijn om een nieuw bestuurlijk overleg in oktober te organiseren om het vervolgtraject te bespreken. ,,De staatssecretaris heeft gevraagd om september de tijd te krijgen om dit nader te bestuderen dus het proces is nog in ontwikkeling”, zei Wever-Croes gisteren.
Voor Aruba geldt dat de voorgestelde hervormingen van Nederland in grote lijnen overeenkomen met de plannen van Aruba voor hervormingen. ,,Het zijn hervormingen die Aruba helpen vooruit te gaan, we zijn geïnteresseerd en ook toegewijd hieraan. Daarom is het belangrijk voor ons om te weten hoe wij deze hervormingen zullen aanpakken”, benadrukt de premier.
De Curaçaose regering heeft er tot nu voor gekozen om geen mededelingen te doen over het nieuw ingediende tegenvoorstel.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).