‘Rijbewijs chauffeur auto ingenomen’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of op de plek van het dodelijk ongeval op de Schottegatweg Noord de veiligheidsvoorschriften zijn nageleefd. Twee mannen kwamen zaterdag om het leven tijdens het schoonmaken van de berm nadat zij door een auto waren aangereden.

verkeersongelukDe vraag is of de regels voor het plaatsen van wegafzettingen in acht zijn genomen en de veiligheidsvoorschriften zijn nageleefd. Daarvoor werkt het OM samen met het Korps Politie Curaçao en met de arbeidsinspectie. ,,Wegwerkers moeten veilig kunnen werken. Of dat in dit geval zo was, is onderwerp van onderzoek”, laat de officier van justitie desgevraagd weten. Het onderzoek zal ‘enige tijd in beslag nemen’.
De bestuurder van de auto die het verkeersongeluk heeft veroorzaakt is op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft wel het rijbewijs van de man ingevorderd. De officier van justitie heeft besloten de man niet langer vast te houden, omdat er niet voldoende gronden zijn voor een voorlopige hechtenis. Een ‘zware verdenking’ dat hij schuld heeft aan het ongeval ontbreekt nog. Op de Schottegatweg Noord geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur en bij wegwerkzaamheden 40 kilometer per uur. ,,Het is de vraag of verdachte dat op tijd heeft kunnen waarnemen”, aldus de officier van justitie.
De man zal zich voor de rechter moeten verantwoorden, maar het OM ‘kan geen voorschot nemen op een eventueel later op te leggen straf’. Vast staat dat het in dit geval gaat om ‘een zeer ernstig ongeval met dramatische gevolgen voor de slachtoffers en de nabestaanden’. Maar dat is niet voldoende reden om de veroorzaker vast te houden. ,,Iemand gevangen houden voordat hij berecht wordt, voorlopige hechtenis, moet een doel dienen”, legt de officier van justitie uit. Dat is het geval als er ‘ernstige bezwaren’ zijn om iemand vrij te laten, omdat ‘redelijk vaststaat’ dat die persoon een ernstig misdrijf heeft begaan. Bovendien moet er sprake zijn van ‘bijzondere redenen’. Bijvoorbeeld het gevaar dat de verdachte vlucht, dat het onderzoek niet kan worden uitgevoerd als die vrij rondloopt, of als de verdachte al vaker een verkeersmisdrijf heeft begaan. Een andere bijzondere reden is dat de ‘rechtsorde geschokt is’, zoals in dit specifieke geval. Maar omdat een ‘zware verdenking van schuld’ ontbreekt, is er dus geen grond voor voorlopige hechtenis.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).