‘Inbreuk leven onschuldig persoon’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Gisterochtend heeft Cicely van der Dijs zich gemeld aan de poort van gevangenis SDKK. Tegen de aanwezige pers zei zij het heel erg te vinden dat ‘het leven van een onschuldig persoon’ op deze manier wordt verstoord.

cicelyToen haar ex-partner Gerrit Schotte in 2018 de gevangenis inging, werd hij vergezeld van een grote aanhang familie, vrienden en sympathisanten van politieke partij MFK, waarvan hij toen nog de leider was. Gisterochtend verscheen Cicely van der Dijs in een Porsche Cayenne met geblindeerde ramen aan de gevangenispoort, samen met een handjevol familieleden en vrienden. Bij aankomst zakt het raam aan de bijrijderskant en geeft Van der Dijs een korte reactie. ,,Heel betreurenswaardig”, zegt zij over het feit dat zij nu toch de gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, moet uitzitten. ,,Een moeder, dat komt op de eerste plaats, maar ook een werkgever voor meer dan 220 medewerkers. Maar het belangrijkste is dat inbreuk wordt gemaakt op het leven van een onschuldig persoon”, zegt Van der Dijs met vaste stem, maar zichtbaar geëmotioneerd. ,,Dat is het enige wat ik te zeggen heb. Dat dit voor altijd zal worden vastgelegd.” Na een kort gesprek met een bewaker neemt Van der Dijs afscheid van de mensen die haar vergezellen. Dan stapt zij weer in en de auto rijdt langzaam het gevangenissterrein op richting het cellencomplex. De bewaker sluit de poort.
Eind november 2018 werden de opgelegde straffen in de zaak Babel van drie jaar cel voor Schotte en vijftien maanden voor Van der Dijs definitief. Gerrit Schotte was, als leider van de politieke partij MFK, van 210 tot 2012 premier van Curaçao en is onder meer veroordeeld voor ambtelijke omkoping, het medeplegen van valsheid in geschrifte en het medeplegen van witwassen. Cicely van der Dijs is veroordeeld wegens witwassen. In hoger beroep werd in juli 2018 het vonnis bevestigd. En in november datzelfde jaar oordeelde ook de Hoge Raad dat de veroordeling van Schotte en Van der Dijs stand houdt.
Destijds werd besloten dat Cicely van der Dijs en haar toenmalige partner Gerrit Schotte niet tegelijkertijd achter de tralies zouden gaan om te voorkomen dat hun twee dochters beide ouders moeten missen. Gerrit Schotte ging op 5 december 2018 de gevangenis in en kwam op 27 november 2020 op vrije voeten, nadat hij bijna twee van de drie jaar cel had uitgezeten. Cicely van der Dijs week tijdens de jarenlange rechtszaak niet van de zijde van Schotte. Maar tijdens zijn verblijf in de gevangenis liep de relatie stuk.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).