Netwerk omzeilde sancties Venezuela

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao lag in februari 2020 op een smokkelroute van olieproducten waarbij bedrijven in Colombia, Panama en Venezuela betrokken waren. Het netwerk wist de internationale exportrestricties op Venezolaanse olie te omzeilen.

oliesmokkelDat blijkt uit een lijvig relaas van 24 juli in Noticias Caracol na onderzoek van journalisten. De organisatie gebruikte de infrastructuur van de grootste oliemaatschappij van Colombia, Ecopetrol, om het illegale netwerk op te zetten. Door formulieren te vervalsen en de indruk te wekken dat de olie afkomstig was uit een ander land dan Venezuela, werden de controlerende instanties om de tuin geleid. Maar de oliesmokkel nam dusdanige proporties aan, dat de alarmbellen afgingen bij de autoriteiten in de Verenigde Staten en Colombia. Uiteindelijk werd het netwerk via dertien illegale operaties ontmaskerd. De schatting is dat in 2019 en 2020 maandelijks ongeveer tien miljoen dollar werd verdiend met de contrabande.
Een van de transporten met 64.000 vaten aan boord bereikte de olieterminal in de Colombiaanse havenstad Barranquilla op 21 februari 2020. Volgens de facturen was de lading via Curaçao en Panama in Colombia aangekomen. De partij aan boord van de olietanker Star Balbao zou een waarde hebben van 36 dollar per vat. Maar nadat ingenieurs de monsters hadden onderzocht, bleek het te gaan om hoogwaardige ruwe aardolie met een veel hogere marktwaarde. De olie aan boord van de Star Balbao zou op dat moment zeker 55 dollar per vat opbrengen. De organisatie achter het netwerk betaalde dus 6.800 miljoen pesos voor een product dat een werkelijke marktwaarde had van 11.000 miljoen pesos, calculeert het Colombiaanse medium. Volgens het onderzoek van de autoriteiten hebben de betrokken partijen met deze operatie een dubbelslag geslagen. Zij hoefden minder belasting af te dragen door een lagere waarde van de producten op te geven, namelijk 36 dollar per vat. Tegelijkertijd verdienden zij miljoenen op de inkoopprijs door de producten tegen een prijs van 55 dollar per vat te exporteren.
Uit informatie op vesseltracker.com blijkt dat de Star Balboa onder Panamese vlag vaart. Gisteren lag het schip voor anker in de haven van Cristobal in Panama. Volgens deze website meerde de Star Balboa op 28 februari 2020 aan in Curaçao en bleef daar tot 5 augustus dat jaar. Ook op 6 mei 2020 kwam de tanker naar Curaçao en is de volgende dag weer weggevaren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.