Toke de keda vervroegd naar 11.00 uur

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De avondklok, toke de keda, is vervroegd naar 11.00 uur woensdagochtend. Winkels en bedrijven moesten een uur eerder, om 10.00 uur de deuren sluiten. Dat is nodig omdat al eerder overlast van regen en wind wordt verwacht.

verkeerDe Meteorologische Dienst (Meteo) van Curaçao ziet dat de tropische depressie met flinke regen- en onweersbuien zich sneller in westelijke richting verplaatst dan dinsdag kon worden voorspeld. De verwachting is nu dat rond 13.00 uur de regenbuien al heviger worden. Tussen 18.00 uur en 20.00 uur woensdagavond bereikt de storing, naar verwachting als tropische storm Bonnie, de ABC-eilanden. De tropische storing lag rond 9.30 uur woensdagochtend op ongeveer 300 kilometer oostzuidoostelijk van Curaçao. Op radarbeelden is te zien dat het systeem net als dinsdag een groot gebied beslaat. De Meteo houdt er rekening mee dat de storing zich tot een storm kan ontwikkelen op het moment dat deze de zuidkust van Bonaire heeft bereikt. Dat moet de komende uren duidelijk worden. In geval van een storm kunnen de windsnelheden oplopen naar 60 tot 80 kilometer per uur en van 90 tot 100 kilometer per uur tijdens windstoten. De storm gaat gepaard met zware regen- en onweersbuien. Meer informatie is te vinden op www.meteo.cw

'Het is de natuur' 
Premier Gilmar Pisas (MFK) benadrukte woensdagochtend in de Relato di Dia dat de vervroeging van de maatregelen geen reden is voor paniek. ,,Dit hebben we besloten zodat de bevolking zich goed kan voorbereiden op de storm.”
Dinsdagavond was de voorspelling nog dat de eilanden pas rond 21.00 uur woensdagavond met een mogelijke storm geconfronteerd zouden worden. De omstandigheden zijn de afgelopen nacht ‘drastisch veranderd’, zei Pisas. ,,Het is de natuur. We hebben dit niet in de hand en zullen het moeten accepteren.”

Extra shelter-ruimtes
Sinds 10.00 uur woensdagochtend zijn er verspreid over Curaçao verschillende shelters geopend. Premier Gilmar Pisas (MFK) heeft er in de Relato di Dia opnieuw op gewezen dat deze toevluchtsoorden uitsluitend zijn bedoeld in uiterste nood voor mensen die geen andere veilige plek kunnen vinden. De shelters zijn ingericht bij: Maris Stella SBO aan de Grebbelinieweg, Eligia Martie SBO aan de Oosterbeekstraat, Rode Kruis in Barber, Kolegio Annie Koenraad in Tera Kòrá, Campsite San Sebastian aan de Weg naar San Sebastian, Timoteanweg 10 in Tra’i Seru en de Cher Asilestraat.

Foto: Chaos op de weg, vooral in de buurt van benzinestations, toko's en supermarkten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.