Abvo: Waar blijft beleid overheidsgebouwen?

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zeker 15 tot 20 personeelsleden van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) verschijnen niet meer op hun ‘nieuwe’ werkvloer in het World Trade Center (WTC). Het gaat om ambtenaren die in november 2021 uit hun slechte behuizing van Punda (Tauber Building/La Ganga) vertrokken omdat het onderkomen daar ongezond was. ,,Nu is er sprake van lekkage in het WTC door de regen, de vloerbedekking is nat en stinkt en er is een hoge mate van vochtigheid. Er is schimmel op de muren en de medewerkers hebben weer last van rode ogen en uitslag op hun huid. De omstandigheden zijn ook hier weer heel slecht en onwerkbaar, ook met bijvoorbeeld telefoons die niet goed werken”, aldus Raymond Margaritha van de ambtenarenvakbond Abvo die voor deze specifieke groep binnen SOAW opkomt.

F03 SOAWers slecht behuisd DushiMargaritha legt uit dat de slechte werkomstandigheden al enkele maanden geleden besproken zijn met de SOAW-minister Ruthmilda ‘Mimi’ Larmonie-Cecilia (PNP) en de Secretaris Generaal (SG), Etienne van der Horst. Nu is met beiden afgesproken dat nog deze week de kantoren ontruimd worden en alles schoongemaakt wordt zodat de mensen donderdag weer aan het werk kunnen.
Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) heeft monsters genomen van de schimmel, maar die is niet gevaarlijk, zo weet Margaritha te vertellen. ,,Over het algemeen is het WTC-gebouw niet geschikt voor ambtenaren. Er zijn meer overheidskantoren waar we ook over gehoord hebben dat er problemen zijn”, zo weet de vakbondsman te vertellen.

Hij legt uit dat sommige medewerkers vanuit huis werken, maar daar is verder ook geen officiële regeling voor getroffen met de werkgever. ,,Sommige mensen komen een paar uurtjes naar het WTC om werk te doen dat gedaan móet worden.”

Margaritha vraagt zich af wanneer de overheid nu eens met echt een goed gebouwenbeleid komt. ,,Neem bijvoorbeeld het oude bestuurscollege, dat is een gebouw van de overheid. Met een goede opknapbeurt heeft de overheid er daarna geen kosten meer aan. Het WTC is niet van de overheid en de eigenaar laat het ook afweten. Zo moeten de airco’s gerepareerd worden, wat maar niet gebeurt.”
Indertijd betreurde het bedrijf Taubco bv het vertrek van zijn huurder SOAW uit de binnenstad. Niet alleen omdat er daardoor minder levendigheid is in Punda met 100 ambtenaren en vele cliënten per dag, maar ook omdat na alle klachten een investering werd gedaan van 6 miljoen gulden om alle problemen te verhelpen. De regering besloot het contract echter niet te verlengen en SOAW vertrok naar het WTC. Deze krant heeft over de kwestie bij WTC contact proberen op te nemen met de minister en de SG, maar zonder resultaat.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).