Verschillen in voorkeur nieuwe Isla-operator headhunting commissie en RvC RdK

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het woord is nu aan het kabinet-Pisas (MFK/PNP) om te kiezen voor een voorkeurskandidaat waarmee verder wordt onderhandeld om de nieuwe operator te worden van de Isla-raffinaderij.

F01 Woord nu aan RvMin 1 DUSHIEenvoudig is dat niet, want er lijkt tweespalt. Woensdag gaf de speciaal hiervoor aangestelde headhunting commissie een presentatie, waarbij de ministerraad een keuzelijstje overhandigd kreeg van de drie partijen die - na indiening en bestudering van hun ‘binding proposal’ - als beste uit de bus komen. Naar verluidt echter, heeft de Raad van Commissarissen (RvC) van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) een eigen voorkeur, althans een andere volgorde.

Alle betrokkenen houden de kaken stijf op elkaar, maar het gaat om de volgende drie partijen: de groep van de in Amerika wonende Venezolaan Luis Giusti, voormalig president van staatsoliemaatschappij PdVSA; de Braziliaan Roberto Viana, die eerder partner was van de lokale groep Corc (die destijds werd uitgekozen als ‘preferred bidder’), maar later uit beeld raakte omdat hij niet met de financiën over de brug kwam; en de Indiase Essar-groep.

De RvC van RdK, voorgezeten door president-commissaris Elvis Quarton, zou in een advies meer voelen voor selectie van de groep-Viana, die lokaal wordt vertegenwoordigd door voormalig PNP-minister Rutsel Martha; hij is naar eigen zeggen vertegenwoordiger en juridisch adviseur van een groep, waar Viana deel van uitmaakt. In volgorde van voorrang gaat het vervolgens om groep-Giusti en Essar.
Er zijn sterke indicaties dat de headhunting commissie dat (heel) anders ziet en de groep-Giusti als nummer één ‘preferred bidder’ naar voren schuift. Essar, met de zogeheten Aldea-groep, is oorspronkelijk Indiaas, maar kent enige tijd grote Russische financiële belangen. Viana Batista uit Brazilië kon eerder, als partner van Corc (Curaçao Oil Refinery Complex), uiteindelijk niet aantonen over voldoende geldmiddelen te beschikken. Hoe dat nu is, is onbekend.

Tijdelijk RdK-directeur, Patrick Newton, toonde zich woensdag na de presentatie door de headhunting commissie zeer optimistisch. Hij was eerder lid van de PMO (Project Management Organization) met dezelfde opdracht, namelijk om een nieuwe exploitant te vinden, maar zegt nu - zonder namen te noemen - dat ‘niet eerder zo’n sterke partij meedeed’.

Binnen acht tot tien weken is het sluiten van een ‘deal’ met deze keuze van de headhunting-commissie mogelijk, zegt hij. Deze groep (Giusti, red.) heeft ook in voldoende mate aangetoond geld van aandeelhouders en leningen aan te kunnen trekken.
Newton spreekt over ruim 800 directe banen en nog eens zo’n 2.000 werklieden van (onder)aannemers. Want voor de veilige herstart is zo’n twee jaar nodig, om de raffinaderij weer op orde te maken en te laten draaien. Investering volgens de RdK-topman: 500 miljoen dollar.
Volgens de ‘request for proposal’ moet de winnende partij voldoen aan een reeks criteria, in totaal zo’n veertien, waaronder gegarandeerde toevoer van ruwe olie (‘proof of crude’), technische know how, een gedetailleerd plan om te voldoen aan de mede door de rechter opgeschroefde milieunormen én financiën (‘proof of funds’).

De RvC van RdK bestaat naast president Quarton uit de commissarissen Astrid Richardson, Gregorio Donata en Randolph Camelia. Er zou intern verdeeld worden gedacht. De headhunting-commissie wordt gevormd door Herbert Mensche (voorzitter) en Ludwin Miguel, beiden voorgedragen door de regering-Pisas, en Arthur Gevers en Lindomar Scoop, door RdK voorgedragen.

De groep-Giusti bevestigde eerder openlijk haar belangstelling voor de overname van de Isla-raffinaderij. Luis Giusti López (77 jaar) was in de jaren negentig de hoogste functionaris van PdVSA en wordt gezien als een internationaal petroleum- en energie-expert. Hij werkte na de eeuwwisseling voor Shell en sloot in zijn tijd bij PdVSA belangrijke investeringsdeals met Mobil, Phillips, Chevron en Amerada Hess. Giusti heeft goede contacten in Washington DC en is adviseur van het Energy Security and Climate Change Program.
De regering, bestaande uit ministers van MFK en PNP, moeten nu kiezen. Een voor Curaçao strategisch zeer belangrijke keuze. Leden van de Isla-bonden roerden zich gisteren en willen nu spoedig helderheid van MFK-premier Gilmar Pisas.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.