‘Ouderen moeten maaltijd delen’

Van onze redactie
Willemstad - Verpleeghuizen op Curaçao verkeren in geldnood. Het gebrek aan middelen is zo groot dat ouderen hun maaltijden moeten delen en verpleegkundigen op straat collecteren, zo meldde de Nederlandse publieke omroep NOS gisteren verwijzend naar Caribisch Netwerk.

verpleeg,,De gezondheids- en verpleegzorg staat al jaren onder druk. Door het gebrek aan financiële middelen gaat het er vaak provisorisch aan toe. Bij zeker twee verpleeghuizen op Curaçao zijn kant-en-klaarmaaltijden door verzorgers opgedeeld zodat alle ouderen alsnog te eten hebben”, zo wordt gemeld.
Ook het Antilliaans Dagblad berichtte bij herhaling over de noodklok die al een paar keer in eigen land, maar ook in Nederland, is geluid door de Stichting Federatie Zorginstellingen (SFZ). Telkens tevergeefs.
Betèsda, een van de bekendste verpleeghuizen op het eiland, kan amper draaien op de overheidssubsidie. Het verpleeghuis voelt zich gedwongen te collecteren. Daarnaast is het gestopt om de Belastingdienst te betalen, zodat het geld overhoudt voor ‘goed eten’, luiers en andere zorgproducten. ,,Onze begroting is niet sluitend, we kunnen niet aan onze verplichtingen voldoen. Eigenlijk zijn we bankroet”, wordt directeur Natasja Rog aangehaald.
Ook de stichting Birgen di Rosario, die vijf verpleeghuizen beheert, begint opnieuw met een crowdfunding. Ze hebben dringend nieuw meubilair en materiaal nodig voor de ouderen, maar kunnen niet op geld van de overheid rekenen.

 

Foto: Berber van Beek/ Studiorootz


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.