Hato: We exporteren een ervaring

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Toerisme is ook een vorm van export, benadrukte minister Ruisando Hato (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) gisteren. ,,We exporteren als Curaçao een ervaring.”

ExportDat zei de MEO-minister gisterochtend tijdens een persconferentie over de implementatie van de nationale exportstrategie. Cijntje gaf als voorbeeld het bezoek van het eerste team van de Nederlandse voetbalclub Ajax. ,,Mensen uit het buitenland brengen deviezen naar het eiland. Het geld uit het buitenland komt in onze economie terecht.” De regering-Pisas staat honderd procent achter de in het plan uitgestippelde strategie en zal die ook uitvoeren. Cijntje: ,,Wij staan erom bekend dat we goed zijn in plannen maken, maar in de uitvoering ervan schieten we vaak tekort. Dat moeten we verbeteren.” Minister Cijntje vindt dat er een belangrijke stap is genomen tijdens deze editie van de Curaçao Export Week. ,,Volgend jaar praten we niet meer over hoe we iets gaan implementeren, maar over de resultaten die we hebben bereikt.”
De Curaçaose overheid heeft het Nationale Exportstrategieplan opgesteld in samenwerking met 200 lokale deskundigen, de World Trade Organization (WTO) en het International Trade Center (ITC) in Genève in Zwitserland. Het ITC zal de Curaçaose overheid nog eens twee jaar bijstaan en begeleiden bij het implementeren van de uitgestippelde strategie. Anton Said, hoofd exportstrategie in Genève, is onder de indruk van het plan waarin ‘honderden initiatieven’ zijn opgenomen. Maar voor een succesvolle strategie moet wel aan een aantal fundamentele criteria worden voldaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om voortvarend doorvoeren en van kracht worden van wetten of wetswijzigingen, maar ook het verminderen van ‘red tape’. Daarnaast noemt Said onderwijs, waaruit mensen komen met vaardigheden die het land nodig heeft en digitalisering. ,,Het is belangrijk om de kansen die er liggen ook goed te benutten”, zegt Said. Dat gebeurt bijvoorbeeld nog niet met de goede infrastructuur voor IT op het eiland.
In het strategisch plan krijgen zes sectoren prioriteit die de potentie hebben om bij te dragen aan economische groei, meer export en dus meer deviezen: informatietechnologie, educatieve dienstverlening, maritieme - en havendienstverlening, de blauwe bio-economie, de creatieve industrie en de financiële dienstverlening. Op die zes sectoren worden vier strategieën losgelaten om de lokale handel te ondersteunen: faciliteren, informeren met actuele en betrouwbare data, promotie, investeren in en versterken van vaardigheden ondernemers. Dat laatste is bedoeld om ondernemerschap te stimuleren, zegt minister Hato. Hij noemt als voorbeeld het project Mi Negoshi van MEO. ,,We willen stimuleren dat mensen een eigen bedrijf beginnen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).