Cijntje: Aanpassing concessieovereenkomst

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Damen Shiprepair Curaçao heeft het vertrouwen van aannemers en financiële instellingen verloren. Het bedrijf is geen enkele van de beloftes die het in 2017 deed nagekomen.

F02 Damen Shiprepair geen vertrDat blijkt uit een brief van 10 mei van minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling aan Statenvoorzitter Charetti America-Francisca. Cijntje geeft antwoord op vragen van MFK-Statenlid Maria Nita. De eerste twee jaren nadat Damen begint met de exploitatie van het Curaçaose dok zijn nog ‘heel positief’. ,,Alle financiële instanties stonden klaar om projecten van het bedrijf te financieren”, schrijft Cijntje. Maar vanaf 2019 komt de klad erin en verliest de Curaçaose dochter in de Damen Group alle geloofwaardigheid bij zowel aannemers als financiers. ,,Geen van de beloftes werden nagekomen”, constateert minister Cijntje.
De regering-Pisas wil voorkomen dat er banen verloren gaan. Daarvoor moet de concessieovereenkomst die destijds is afgesloten worden aangepast. Cijntje: ,,Op zo’n manier dat voor Curaçaoënaars meer arbeidsplaatsen worden gecreëerd.” Dan moet er allereerst voor gezorgd worden dat Damen Curaçao levensvatbaar wordt.

Naar verluidt staan bij Damen Shiprepair Curaçao 78 banen op de tocht. Dois Gijsbertha, sectordirecteur bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) laat desgevraagd weten dat er nog geen ontslagverzoek is ingediend bij het ministerie. Gijsbertha heeft uit vakbondskringen begrepen dat er een ‘wederzijds akkoord’ is gesloten met het merendeel van de werknemers.

Eind vorige maand publiceerde deze krant een artikel naar aanleiding van een vertrouwelijk rapport van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) uit april 2021. Op dat moment heeft Damen Shiprepair Curaçao 263 medewerkers in dienst. In 2017 waren dat er nog 367. Het ministerie analyseerde de gevolgen van het wegvallen van Damen en is vanwege de mogelijke impact voorstander om de financiële steun die het bedrijf vraagt te verlenen. Het gaat om 20 miljoen euro/dollar van Curaçaose zijde met inbreng van Nederlandse financiering en gelijktijdig, met de nodige garanties, nog eens 20 miljoen van Damen Group zelf. Het geld is nodig voor investeringen in voornamelijk de werf, die eigendom is van het Land Curaçao. ‘Substantiële investeringen in het Curaçaose droogdok’, vormden deel van de ‘lange termijn strategisch partnership’ tussen Damen Curaçao en CDM Holding, zo is te lezen op de website van advocatenkantoor Spigt Dutch Caribbean. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de overname van het personeel en een concessie.

Damen Shiprepair Curaçao heeft de afgelopen jaren te maken gehad met tegenslagen op verschillende fronten. Voormalig MEO-minister en huidig MAN-Statenlid Steven Martina zei vorige maand dat het bedrijf in de problemen is geraakt door minder werk dan voorzien, het wegvallen van de Isla-raffinaderij en de internationale sancties tegen Venezuela. De coronapandemie gaf de nekslag. Volgens Martina die tot half juni betrokken was bij de ontwikkelingen ging het initiële plan uit van een capaciteit van drie dokken’. Half juni 2021 is de regering-Pisas aangetreden.

Na problemen met het kleine drijvende dok, heeft in juli 2021 ook het grote drijvende dok van Damen schade opgelopen. Volgens Martina moest daarom het reddingsplan gewijzigd worden en omgezet in een plan dat uitgaat van twee operationele dokken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.