Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het Curaçao Sea Aquarium wil het aantal dolfijnen verminderen. Daarom worden opties onderzocht om dit mogelijk te maken. Dit zegt een bron binnen de Dolphin Academy van het Sea Aquarium in reactie op vragen van het Antilliaans Dagblad.

F05 Sea Aquarium,, Er wordt overwogen het aantal dolfijnen waarmee gewerkt wordt te verminderen en alle opties daartoe worden daarom onderzocht. Te zijner tijd zal daarover informatie worden verstrekt.” Meer wil de persoon niet zeggen op de vraag of de informatie van een mogelijk verkoop aan het Fakieh Aquarium in Jeddah, Saoedi-Arabië klopt. Op de website van de Dolphin Academy staat dat er nu twintig dolfijnen zijn, waarmee de faciliteit een van de grootste is in het Caribisch gebied.

Vertegenwoordiger van Animal Rights Nederland, Susan Hartland, roept de regeringen van Curaçao en Nederland op alles in het werk te stellen om de mogelijke export van Curaçaose dolfijnen naar Saoedi-Arabië te voorkomen. Zij stelt tegenover deze krant dat zij dezelfde reactie kreeg vanuit het Sea Aquarium op Curaçao. ,,Het lijkt zeker dat het Curaçaose Sea Aquarium een paar dolfijnen gaat verplaatsen, maar de organisatie hoopte het stil te houden omdat er verder geen opmerkingen over zijn gemaakt. Ik vroeg Laureen Schenk van Dolphin Adacemy of er wetten of ethische aspecten waren die hen ervan zouden weerhouden deze dolfijnen naar een mindere faciliteit te sturen, waar ze zouden worden beperkt in gechloreerde cementtanks in de woestijn.” Hartland kreeg daarop geen antwoord.

Zij trok in de Curaçao Chronicle aan de bel omdat haar organisatie van een klokkenluider had vernomen dat de Dolphin Academy in het Sea Aquarium Park Curaçao van plan is vijf jonge dolfijnen te verkopen aan het Fakieh Aquarium in Jeddah, Saoedi-Arabië. ,,We hebben dit nieuws niet van een onafhankelijke bron bevestigd kunnen krijgen, maar de informatie van de klokkenluider is wel heel specifiek - het zou bijvoorbeeld betrekking hebben op de tuimelaars Sami, Mosa, Serena, Machu en Luna. Luna is de jongste dolfijn en drinkt af en toe nog melk van haar moeder”, aldus de dierenrechtenadvocaat. De verplaatsing door de lucht naar Saoedi-Arabië zou volgens Hartland op 24 of 25 april plaatsvinden, wat betekent dat het al gebeurd is of snel zal gebeuren. Overigens is handel van in gevangenschap geboren dolfijnen niet illegaal. Op de website van het Fakieh Aquarium staat dat de dolfijnenattractie voorlopig gesloten is omdat ze aan onderhoud doen om de ervaring voor de bezoeker te verbeteren. Volgens Animal Rights voorspelt de verkoop, gezien wat bekend is over het enige aquarium in Saoedi-Arabië, niet veel goeds. Zo stierven er zes in 2012 in het wild gevangen dolfijnen vanuit Japan.

Op Curaçao leven de dieren in lagunes in de Caribische Zee van waaruit zij met regelmaat naar open water worden gebracht. In Jeddah in het Fakieh Aquarium zouden ze gevangen zijn in betonnen zwembaden. Het verkopen, distribueren en gevangenhouden van dolfijnen is een gevoelig onderwerp. Dierenactivisten zijn dan ook tegen het houden van deze en andere grote zoogdieren in gevangenschap. Onlangs heeft een Nederlandse rechter de export van zeezoogdieren stopgezet, waaronder zeven tuimelaars van het Dolfinarium in Harderwijk naar een pretpark in Heinan, China.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.