Benzine stijgt met 17,5 cent; diesel met 37,5 cent per liter

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zolang de Tijdelijke Landsvordering mitigeren brandstofprijzen nog niet in werking is getreden, geldt de ‘gewone’ prijs; en die stijgt vanaf volgende week weer scherp: per liter benzine met 17,5 cent en diesel maar liefst 37,5 cent.

brandstofHet zogeheten gereguleerde tarief voor Mogas 95 benzine stijgt van wat al een recordprijs was, namelijk 2,64 gulden, naar 2,81 gulden. En gasolie LSD-diesel gaat van 2,27 gulden naar 2,64 gulden voor elke liter aan de pomp. Zo heeft Bureau Telecommunicatie & Post gistermiddag bekendgemaakt.
BT&P houdt toezicht op de prijsontwikkelingen van olieproducten en nutsvoorzieningen. Ook die laatste gaan omhoog; zowel stroom als water stijgen in prijs. De (gesubsidieerde) tarieven voor kookgas blijven gelijk: 16 gulden voor een kleine cilinder (LPG 20 lbs) en 80 gulden voor een grote gasfles (LPG 100 lbs).
Het was al aangekondigd: de brandstofprijzen zouden verder stijgen. Het eindgebruikerstarief voor Mogas 95 neemt toe als gevolg van een lichte stijging in de aankoopprijs (op de internationale markt) en een forse stijging in de correctie van het overschot/tekort-component. ,,Dit laatste komt voornamelijk door het alsnog verwerken van de voor de helft doorgevoerde stijging van de aankoopprijs van vorige maand”, luidt de toelichting.
Het eindgebruikerstarief voor LSD-diesel stijgt voornamelijk als gevolg van een forse stijging van de aankoopprijs die in lijn is met de internationale prijsnotering (Platts). ,,Ter voorkoming van een nóg grotere tarieffluctuatie voor diesel ineens, wordt de stijging van de aankoopprijs opnieuw in twee stappen doorgevoerd middels een negatieve correctie in het overschot/tekort-component.” Ook voor diesel geldt dat de slechts voor de helft doorgevoerde stijging van de aankoopprijs van vorige maand nu alsnog is verwerkt.
Ter verdere mitigering (lees: verzachting) van de prijsstijging voor benzine en diesel is ervoor gekozen om de tekorten over de vorige maanden te verspreiden over meerdere maanden. ,,Deze mitigerende maatregelen zullen echter in de komende maanden alsnog gecorrigeerd dienen te worden.”
De door de regering-Pisas onlangs aan de Staten voorgestelde verlaging van de accijnzen op benzine en omzetbelasting (ob) op zowel benzine als diesel, zou een verlichting van circa 24 cent per liter tot gevolg hebben. Alle beetjes helpen, maar dan nóg blijft tanken een dure aangelegenheid.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.