Pietersz-Janga: Niets doen vanwege geldgebrek geen optie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft 2022 officieel uitgeroepen tot het Jaar van de Schoonmaak. De schoonmaakactie is gekoppeld aan een intensieve bewustwordingscampagne om te voorkomen dat het eiland opnieuw vervuild raakt.

schoonmaakDe GMN-minister heeft geen budget voor het initiatief. Samenwerking en zelfverantwoordelijkheid zijn daarom van groot belang voor het slagen van de actie. Een multidisciplinair team met onder anderen medewerkers van verschillende ministeries, toeristenbureau CTB en vuilophaaldienst Selikor, zal ervoor moeten zorgen dat het vuil dat verspreid over het eiland is gedumpt, wordt verwijderd. Daarbij zal ook worden samengewerkt met vrijwilligersorganisaties, zoals Stichting Uniek Curaçao en Curaçao Clean Up. ,,Eerst schoonmaken, daarna moeten we ervoor zorgen dat iedereen zich ervan bewust is dat je niet zomaar afval weg kunt gooien”, zegt Pietersz-Janga. ,,We zullen het moeten doen met het geld dat we beschikbaar hebben.”
De oproep aan de hele Curaçaose bevolking is dan ook om het initiatief te steunen. Selikor zal met behulp van andere instanties en vrijwilligersorganisaties het hele eiland onder handen nemen. Pietersz-Janga: ,,Maar de verantwoordelijkheid ligt allereerst bij ons zelf. Daar moeten we ons als gemeenschap bewust van zijn. Dus gooi een lege cup, of plastic bordje niet zomaar op de grond.” Begin bij jezelf, luidt het motto. ,,Maak je huis schoon, de tuin”, zegt Pietersz-Janga. ,,Dan de buurt. Met z’n allen, samen, gaat het lukken. Dan is Curaçao straks een parel in het Caribisch gebied.”
Het eiland schoonmaken is al een hele klus, zo blijkt uit de afbeeldingen van illegale vuilstortplekken verspreid over het eiland. Zwerfvuil, bouwpuin, huisraad en dode dieren, van alles ligt er op zo’n plek. Maar om ervoor te zorgen dat het afval zich niet opnieuw ophoopt, is nog veel moeilijker. Pietersz-Janga: ,,Die bewustwording moet je als klein kind meekrijgen vanuit huis en op school.” Daarom zijn naast het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en Economische Ontwikkeling (MEO), ook het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) en Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) opgenomen in de werkgroep. Het idee is dat dit jaar een intensieve bewustwordingscampagne wordt uitgedacht die dan in 2023 van start gaat. Niets doen vanwege geldgebrek, is wat de GMN-minister betreft geen optie. Iedereen kan gewoon in zijn eigen omgeving beginnen de boel schoon te houden. Daarnaast zijn er allerlei vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken. Dat kost de overheid geen cent. ,,Dan kijken we wat er verder nog moet gebeuren en hoeveel dat gaat kosten”, aldus Pietersz-Janga.
Het is opmerkelijk dat gekozen is een nieuw multidisciplinair team in het leven te roepen. In maart 2018 werd het X-team al actief, dat als taak heeft om op te treden bij milieuovertredingen. In dit team zijn ook verschillende overheidsdiensten vertegenwoordigd. Medewerkers van de ministeries van GMN, VVRP, Selikor en het Korps Politie Curaçao gaan mee de straat op en achter de schermen is er de steun van onder andere het Openbaar Ministerie (OM) en Wetgeving en Juridische Zaken (WJZ). Begin maart dit jaar maakte minister Charles Cooper (MFK) van VVRP de introductie van een nieuw team al bekend, naar aanleiding van de vele berichten over illegale vuilstort. Clifford de Lannoy, coördinator van het X-team, zei daarover toen desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad daarbij niet betrokken te zijn, maar de ‘extra aandacht juist goed’ te vinden. ,,Dat betekent meer mankracht om het afvalprobleem aan te pakken.” Want het X-team was in februari 2020 al onderbezet en dat is begin maart 2022 nog net zo. Vanwege het gebrek aan capaciteit kunnen lang niet alle zaken snel worden afgehandeld. ,,Dat is frustrerend”, zegt De Lannoy, die graag wil samenwerken en informatie wil delen met het nieuwe team.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.