Silvania: Aqualectra heeft afvalstoffenheffing afgedragen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nutsbedrijf Aqualectra heeft de betalingen voor afvalstoffenbelasting afgedragen aan de Landskas. Met de maandelijkse voorschotten van de regering kan Selikor eventuele schulden van de overheid verrekenen.

SelikorDUSHIDat heeft minister Javier Silvania (MFK) van Financiën nog eens toegelicht in een centrale commissievergadering van de Staten in antwoord op vragen van de parlementsleden. Silvania benadrukt dat de voorschotten zijn bedoeld om ‘essentiële operationele kosten’ te dekken. ,,Dus niet voor het betalen van bonussen, maar voor bijvoorbeeld salarissen van werknemers en het onderhoud van de trucks.”
Aqualectra draagt de afvalstoffenbelasting die maandelijks wordt geïnd via de water- en elektriciteitsrekening af aan de overheid. Maar het ministerie van Financiën komt pas over de brug als de vuilophaaldienst het voorgaande voorschot heeft terugbetaald. Silvania verwacht elke maand een betaling binnen te krijgen. Met de uitbetaling in tranches is het acute liquiditeitstekort in 2022 verholpen. Dit jaar zullen er geen banen verloren gaan bij het afvalverwerkingsbedrijf. Maar Selikor moet akkoord gaan om samen met de overheid naar een structurele oplossing te zoeken. ,,We willen meer effectieve en efficiëntere vormen onderzoeken voor de uitvoering van de taken van Selikor”, zegt Silvania.
De minister liet eerder aan deze krant weten dat een ‘budgetneutrale oplossing’ moet worden gevonden voor de langere termijn. Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) wil Selikor per jaar 38 miljoen gulden vergoeden. Dat is ruim zeven miljoen minder dan het budget van 46,5 miljoen gulden dat de vuilophaaldienst zelf voorstelde. Maar ook het voorstel van GMN krijgt niet direct groen licht van de minister van Financiën. Silvania heeft het voorstel op 9 maart ontvangen. ,,De kosten van de beheersovereenkomst moeten budgetneutraal gedekt worden. Die oplossing is niet gevonden”, antwoordde de minister vorige week op vragen van het Antilliaans Dagblad.
Selikor dreigt te bezwijken onder de enorme schuldenlast. De Curaçaose overheid staat voor 60 miljoen gulden in het krijt bij het afvalverwerkingsbedrijf, zei directeur Wesley Kook eind februari in gesprek met deze krant. Dat bedrag is in de afgelopen tien jaar opgebouwd. Ieder huishouden betaalt per maand 35 gulden via Aqualectra aan afvalstoffenbelasting. Sinds 2010, toen Curaçao onafhankelijk land werd binnen het Koninkrijk, ziet Selikor daar niets van terug. Het geld verdwijnt in de Landskas. Daardoor komt onder andere het investeringsplan en het onderhoud van de vuilniswagens in de knel.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.