Wereldexpositie in Dubai

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao is tijdens de Wereldexpositie in Dubai drie dagen vertegenwoordigd in het paviljoen van Nederland. Potentiële investeerders kunnen dan in gesprek met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid.

F03 Dubai kleinDe twee dagen voorafgaand aan de ‘Curaçao Week’ op de expo hebben deelnemers van de handelsmissie ‘Curaçao meets the Middle East’ ook toegang tot de sessies van het Global Business Forum in Dubai. Eerder werd al bekend dat een delegatie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), onder leiding van MEO-minister Ruisandro Cijntje (PNP), naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) afreist. Cijntje wordt vergezeld door zeventien bedrijven en organisaties. Ook premier Gilmar Pisas (MFK) en twee medewerkers zijn zondag naar Dubai vertrokken.
MEO-directeur Vanessa Toré (Foreign Economic Cooperation) is deze week al in Dubai om deel te nemen aan de Nederlandse handelsmissie van 21 tot en met 24 maart.

De Curaçaose missie is gepland van 22 tot en met 31 maart. Bedrijven en organisaties konden zich tot en met 30 november 2021 registreren. Volgens de folder met informatie over de trip naar de VAE is de ‘Curaçao Week’ in het Nederlandse paviljoen op de expo geprogrammeerd op 27, 28 en 29 maart. Die dagen staan ook individuele ontmoetingen gepland met potentiële investeerders of handelspartners.

Op 25 en 26 maart is het Global Business Forum. Deelnemers aan de handelsmissie hebben van 24 tot en met 29 maart toegang tot de Wereldexpositie die helemaal in het teken staat van ‘baanbrekende innovaties, revolutionaire initiatieven en geestverruimende technologieën’ als nieuwe oplossingen voor de grootste uitdagingen van deze tijd. De trip zou worden afgesloten met een stadstour, maar dat alles is dan nog onder voorbehoud. Uit de folder blijkt dat deelname aan de handelsmissie 5.750 dollar kost. Dat bedrag moest bij inschrijving worden overgemaakt aan HMS Curaçao. Tickets en hotelovernachtingen vallen buiten die prijs en betalen deelnemers zelf direct aan de luchtvaartmaatschappij en het hotel.

De Expo 2020 Dubai moest vanwege de Covid-19-epidemie worden uitgesteld, maar werd onder dezelfde naam geopend op 1 oktober 2021 en is er tot 31 maart. De verwachting is dat het evenement twintig miljoen bezoekers zal trekken uit meer dan 190 landen. MEO ziet kansen voor het Curaçaose bedrijfsleven, maar ook voor de overheid.

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld profiteren van de ontwikkelingen in de VAE op het gebied van artificial intelligence, big data analysis, blokchain en ‘quantum computing and encryption’. Maar mogelijk kunnen er ook overeenkomsten worden afgesloten in de vorm van ‘public private partnerschip’ wat betreft de visie van Dubai voor een Smart City. Ook in de gezondheidszorg en onderwijs maken de VAE stappen door gebruik te maken van de nieuwste inzichten in IT-technologie. Het land streeft ernaar zich ontwikkelen tot hub in de biowetenschappen en wil graag samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast zijn er mogelijkheden op het gebied van duurzame energie, water en voedselveiligheid. ,,De VAE werken aan een duurzame toekomst en beperkt haar afhankelijkheid van de grote olie- en gasreserves van het land en wil de eigen voedselproductie verhogen”, aldus de folder. De delegatie van de Curaçaose overheid zou tijdens de handelsmissie oog moeten hebben voor slimme oplossingen en ontwikkelingen op het gebied van ict, gezien het streven om in 2025 papiervrij te werken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.