Werkgroep adviseert regering over heropening bordeel

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De kopers van het onroerend goed zullen Campo Alegre binnen de gestelde juridische kaders kunnen voortzetten.

campoDat stelt de regering-Pisas in antwoord op vragen vanuit de Staten. Tot voor kort was er een ‘gedoogbeleid’ van toepassing, dat ertoe diende om prostitutie toe te staan binnen Campo. ,,Nu is gebleken dat enkel het voeren van een gedoogbeleid niet voldoende is om bepaalde criminele activiteiten te voorkomen en in voldoende mate te handhaven.”
Minister Javier Silvania (MFK) van Financiën geeft dit antwoord op vragen die aan zijn partijgenoot premier Gilmar Pisas waren gericht. Pisas is tevens minister van Justitie. Op verzoek van de bewindsman van Justitie is het dossier-Campo ondergebracht bij Silvania.
Naar nu blijkt is er een werkgroep-Campo ingesteld, ter advisering over ‘de mogelijke bijdrage van de overheid om tot een heropening en effectieve regulering en handhaving van Campo te komen’. De werkgroep werd al op 24 november jongstleden bij besluit van de Raad van Ministers ingesteld.
Deze werkgroep zal eind maart de eerste bevindingen aanbieden. Wat betreft de deelnemers van de werkgroep wil de woordvoerder van minister Silvania ‘uit privacyoverwegingen’ geen namen noemen. Op basis van de bevindingen van de werkgroep-Campo zullen de vervolgstappen worden uitgewerkt en genomen, schrijft de bewindsman.
Statenlid Gilbert Doran van de grootste regeringspartij MFK had vragen gesteld, onder andere of premier Pisas een plan heeft voor de heropening van het openluchtbordeel. De regering legt uit dat het Openbaar Ministerie (OM) ‘een vordering heeft op de eigenaren van het onroerend goed’ waar Campo werd geëxploiteerd.
,,Op grond van een executoriaal vonnis verkregen in het kader van deze vordering heeft het OM executoriaal beslag gelegd op het onroerend goed. Het OM heeft de discretionaire bevoegdheid om het onroerend goed te veilen en de opbrengst komt toe aan het Criminaliteitsbestrijdingsfonds. Hier heeft de overheid geen invloed op”, aldus Silvania.
Parlementariër Doran legt in zijn schriftelijke vragen uitvoerig uit dat het gecontroleerd exploiteren van een bordeel als Campo een maatschappelijk nut dient. Campo Alegre ging in mei 1949 open. In 2020, na 71 jaar, sloot het de deuren met alle gevolgen van dien voor uitbuiting van vrouwen, venerische ziekten en meer huiselijk geweld door mannen. Aldus de MFK-volksvertegenwoordiger.
Hij legt in zijn schriftelijke vragen uit dat volgens de Piramide van Maslow het hebben van seksuele contacten een (basis)behoefte is. Dit maakt dat sekswerkers een ‘vitaal beroep’ uitoefenen, mede uit bescherming van ‘onze vrouwen tegen mogelijke agressie tegen hen’.
Doran gaat terug in de tijd toen de haven van Curaçao vanaf 1932 soms wel 800 schepen of meer per maand met alles bij elkaar 20.000 personen aan boord ontving. In die tijd zocht de voorganger van de Shell-raffinaderij 5.000 mannelijk werklieden. Ook waren er militairen uit het buitenland op het eiland gevestigd.
In vier hotels in de Madurostraat, Prinsenstraat, Columbusstraat en de Van den Brandhofstraat waren circa 180 sekswerkers actief. En zelfs dat was niet voldoende, met de nodige overlast in de binnenstad tot gevolgd. Nederland drong aan op een oplossing zoals in Amsterdam, weet het Statenlid, maar de christelijke gemeenschap op Curaçao sputterde tegen.
Het was gouverneur Bartholomeus van Slobbe die een commissie aan het werk zette met vertegenwoordigers van de Voogdijraad, advocaat-generaal, artsen, de aalmoezenier, GGD en de Burgerwacht - met hemzelf als voorzitter - om met voorstellen te komen.
In 1942 werd rapport uitgebracht met als uitgangspunt mogelijke openluchtbordelen in Muizenberg, Marie Pompoen, Piscadera en Boka Sami. Maar het werd uiteindelijk Campo Alegre nabij de luchthaven Hato, waar de sekswerker veilig, legaal en discreet klanten kon ontvangen. Aldus Statenlid Doran.
Nu Campo gesloten is, moet er dringend een oplossing komen, vindt de MFK-politicus. Hij herinnert eraan dat de minister (verwijzend naar Pisas aan wie hij zijn brief met vragen stuurde) op 17 februari 2021 - toen nog in zijn hoedanigheid als lid van de oppositie, want de verkiezingen van 19 maart moesten nog plaatsvinden - een vergadering hield met werknemers van Campo.
Hij beloofde hen dat als hij de verkiezingen zou winnen, iets aan de situatie zou doen. De werknemers stelde toen hun eigen deskundigen voor. Doran wil van Pisas een update van de toestand rond Campo.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.