Van onze redactie
Willemstad - ‘Positieve economische impact van DCV Balder voor Curaçao’, staat er boven een persbericht van Curaçao Ports Authority (CPA). Daarin wijst het havenbedrijf vooral op de gunstige effecten van de aanwezigheid van het immense half afzinkbare schip.

F03 CPA blij met Balder Dushi 4De DCV Balder, gebouwd in 1978 en in 2001 omgebouwd tot een diepwaterconstructievaartuig (Deep Water Construction Vessel) voor op de grote zee, kwam al op 11 december aan op Curaçao. Dit vaartuig met grote kranen vaart onder Panamese vlag. Bij aankomst meerde het schip met hulp van sleepbotenbedrijf Kompania di Tou Kòrsou (KTK), een dochteronderneming van CPA, aan bij Caracasbaai. Hier werden diverse scheepsonderdelen aan boord gehesen van DCV Balder.
Op 13 december werd de Balder met hulp van KTK vastgelegd aan de boei bij het vissersdorp Sint Michielsbaai voor werkzaamheden onderwater, zoals aan één van de propellers onder het schip. ,,Dat karwei werd geklaard door lokale aannemers en onderaannemers”, aldus het persbericht van het overheidshavenbedrijf.
Op 21 december 2021 keerde de Balder - opnieuw met hulp van KTK - terug naar Caracasbaai voor voortzetting van de onderhouds- en reparatiewerkzaamheden, door onder meer Damen Ship Repair (het Curaçaose Dokbedrijf) en waar ook nog diverse andere lokale bedrijven bij betrokken zijn. CPA: ,,Dit heeft zeker een positieve economische impact voor Curaçao.”
Bij dit project is ook de lichter H 407, die onder Panamese vlag vaart, betrokken. Deze lichter werd getrokken door de sleepboot Bylgia, die onder Nederlandse vlag vaart. Beide vaartuigen, de sleepboot Bylgia en de lichter H 407, arriveerden al op 1 december in de Caracasbaai.
,,De bemanningsleden, die waren gekomen om op het schip te werken, verbleven in hotels. Zij maakten dagelijks gebruik van taxi’s en ook de plaatselijke laboratoria hadden er profijt van op elk moment dat zij testen moesten doen om te kunnen reizen. Vergeet ook niet de bedrijven die het afvalvervoer verzorgden, enz.”, aldus CPA in een toelichting.
Het Balder-project loopt nog tot eind maart 2022. De Balder is een schip van Heerema Marine Contractors uit Leiden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).