Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Koninklijke Luchtmacht bereidt zich voor op de komst van het onbemande vliegtuig MQ-9 Reaper op Curaçao. Op vliegveld Hato wordt een kamp gebouwd van waaruit het 360 squadron gaat oefenen en trainen met het toestel.

F05 Voorbereidingen drone 1Eerste luitenant Renze, hoofd opbouw detachement, zegt op 23 februari in een video op de Facebookpagina van Defensie Caribisch gebied dat het grondstation komt bij de Amerikaanse basis Forward Operating Location (FOL) op Hato. Renze zegt met een ‘kleine club’ naar Curaçao gekomen te zijn. ,,We zijn begonnen met het ontvangen van de containers en het integreren van onze veiligheidstroepen met die van de Amerikanen.” Het kamp dat de Nederlandse militairen bouwen zal volledig zelfvoorzienend zijn wat betreft stroom, communicatie en facilitaire voorzieningen.
De komst van het onbemande verkenningsvliegtuig MQ-9 Reaper werd begin januari al aangekondigd. De Reaper kan vanuit de lucht, boven land en zee, data en informatie verzamelen zonder dat er een piloot aan boord is. Het toestel wordt per satelliet bestuurd en kan daarom vanuit alle delen van de wereld bediend worden.
Curaçao is de ideale plek voor de Luchtmacht om met het nieuwe systeem te leren werken vanwege de gunstige weersomstandigheden en de beschikbaarheid van het luchtruim. Luitenant Renze: ,,Curaçao is onderdeel van het Koninkrijk en we kunnen gebruik maken van de faciliteiten van de marine voor de oefeningen. Dit is de ultieme locatie om de eerste operatie met de MQ-9 uit te voeren.”
De Reaper kan in het Caribisch gebied ook voor Defensietaken worden ingezet, aldus het Commandement der Zeemacht in het Caribisch gebied begin januari. ,,Bijvoorbeeld bij de ondersteuning van civiele autoriteiten of voor opsporing en toezicht.” In dat geval kan worden samengewerkt met de Verenigde Staten, zoals bij counterdrugsoperaties.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).