CBCS, lokale banken en Worldline maken Instant Payments mogelijk

Van onze redactie
Willemstad/Philipsburg - Alle interbancaire betalingen op en tussen Curaçao en Sint Maarten en ook op Bonaire zijn vanaf 15 januari binnen enkele seconden verwerkt, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar.

paymentsDe Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft, in nauwe samenwerking met Worldline en de lokale commerciële banken, de basisinfrastructuur voor directe betalingen geïmplementeerd, het zogeheten Instant Payments Clearing and Settlement Mechanism (IP-CSM).
Met uitzondering van twee lokale commerciële banken, die later in 2022 zullen toetreden, nemen alle banken op genoemde eilanden deel aan de Instant Payments CSM. ,,We hebben met de banken afgesproken dat zij daar zelf over naar buiten communiceren”, antwoordt de afdeling communicatie op de vraag welke twee dat zijn. MCB, RBC, BdC, Orco, FirstCaribbean en Vidanova Bank op Curaçao zeggen aangesloten te zijn.
,,De IP-CSM, ontwikkeld door Worldline, voldoet volledig aan de internationale normen en de ISO 20022”, meldt de CBCS verder. Met de invoering van het Instant Payments CSM is de CBCS naar eigen zeggen een van de eerste financiële instellingen die gebruikmaakt van een dubbel valutasysteem voor Instant Payments. ,,Dit betekent dat interbancaire transacties met zowel Nederlands-Antilliaanse guldens als Amerikaanse dollars binnen enkele seconden worden verwerkt, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.”
De implementatie van de IP-CSM-basisinfrastructuur is slechts de eerste stap voor de CBCS. In samenwerking met de lokale commerciële banken en Worldline worden bijkomende technologische mogelijkheden ontwikkeld. ,,Wanneer alle bankklanten op de eilanden over Instant Payments beschikken, zal de CBCS de betalingsmogelijkheden uitbreiden met efficiëntere mobiele en online P2P- (person-to-person), P2B- (person-to-business), P2G- (person-to-government) en in-store betalingen.”
In dit verband zal dan de deelname van andere partners in de financiële sector worden overwogen. In een later stadium wordt de infrastructuur ook aangesloten op IP-betaalecosystemen in andere valuta, zoals die van Aruba (florin) en Nederland (euro).
Leila Matroos-Lasten, directeur-secretaris van de CBCS: ,,De invoering van Instant Payments is het resultaat van onze ambitie om de technologische infrastructuur te moderniseren en de economische ontwikkeling op Curaçao en Sint Maarten te stimuleren. Op deze manier zijn we beter voorbereid op de toekomst en op de talloze ontwikkelingen die zich internationaal op het gebied van betalingen voordoen.” En door te werken met een ervaren IP-processor uit de eurozone, kan in een later stadium eenvoudig de aansluiting worden gemaakt met andere landen.
,,De implementatie door de CBCS is een logische vervolgstap na de eerdere introductie van Instant Payments door de Centrale Bank van Aruba”, zegt Michael Steinbach, directeur Financial Services bij Worldline. ,,Instant Payments is op weg om de nieuwe internationale betaalstandaard te worden. In deze wereldwijde context bewijst de verwerking van Instant Payments voor verschillende valuta tegelijkertijd de sterke capaciteit en ambitie van Worldline om een van de toonaangevende betalingsverwerkers te zijn. Daarom blijven we de CBCS steunen op hun essentiële weg naar 24/7/365-betalingen. Als grootste IP-verwerker in de eurozone zijn we dan ook erg trots om met de CBCS samen te werken aan deze implementatie en verdere uitbreiding.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).