Stroomprijs vrijwel gelijk en water iets duurder

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De prijs van benzine, diesel en lpg (kookgas) daalt met ingang van 28 december. Het tarief van elektriciteit blijft vrijwel gelijk en dat van water stijgt licht vanaf 1 januari 2022.

gasoraDit meldt het Bureau Telecommunicatie en Post. BT&P houdt toezicht op de prijsontwikkelingen van olieproducten en van nutsvoorzieningen.
Benzine (Mogas 95) wordt vlak voor de jaarwisseling 6 cent per liter goedkoper. In plaats van 2,37 gulden per liter aan de pomp nu, wordt de nieuwe prijs 2,31 gulden. Het gereguleerde tarief voor een liter diesel (gasolie, low sulfur diesel) wordt 1,71 gulden; dat is maar liefst 18 cent voordeliger vergeleken met de huidige prijs (1,89 gulden).
Bij kookgas gaat er ook iets van de bestaande prijs af. Een kleine lpg-gascilinder (20 lbs) kost vanaf volgende week 16 gulden; één gulden goedkoper. Terwijl voor een grote gascilinder (100 lbs) binnenkort 80 gulden in plaats van 85 moet worden neergeteld.
De eindgebruikerstarieven voor Mogas 95, gasolie LSD en lpg dalen voornamelijk door een forse afname van de aankoopprijzen. De daling van het tarief voor Mogas 95 is echter minder sterk vanwege een hoger zogeheten overschot/tekort-component, bestaande uit een hogere correctie over de maand november 2021 alsmede het verwijderen van de negatieve prijsfactor ter demping van de tariefstijging per december 2021. Zo luidt de toelichting.
Zoals gezegd, verandert het elektriciteitstarief niet of nauwelijks. Het meest voordelige tarief voor huishoudelijke verbruik bedraagt 62,4 cent per kWh (kilowattuur). Dit kan naarmate er meer wordt verbruikt oplopen tot 77,4 cent. Het ziekenhuis betaalt het minst: 46,5 cent per kWh.
De prijs voor leidingwater stijgt per 1 januari in het nieuwe jaar wel, zij het licht. Het laagste huishoudelijk tarief bedraagt straks 8,49 gulden per kuub (m3). Dat is tot aan de jaarwisseling 8,46 gulden. Overigens kan de waterprijs flink oplopen; het duurste tarief bedraagt vanaf begin volgend jaar 17,54 gulden per kuub.
De elektriciteitstarieven blijven vrijwel gelijk door een lichte daling van de gemiddelde brandstofkosten voor de productie van elektriciteit op basis van de geprognosticeerde productiemix in combinatie met een hogere correctiefactor over november 2021. Aldus de uitleg. De watertarieven nemen licht toe door een daling van de elektriciteitskosten voor de productie van water in combinatie met een hogere correctiefactor over november 2021.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).