Jonis: Ongeveer 210 miljoen op straat

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nutsbedrijf Aqualectra geeft wanbetalers een laatste kans om zich te melden en een betalingsregeling te treffen. Wie dan nog niet over de brug komt, moet zich voorbereiden op een harde aanpak.

jonisHet is een vriendelijke, maar dringende waarschuwing, zegt Aqualectra-directeur Darick Jonis. ,,Voorheen moest men voor zo’n regeling naar het kantoor komen. Nu hebben we het iedereen zo gemakkelijk mogelijk gemaakt en een eerlijke kans gegeven met een online optie via de website. Als je dan nog niet mee wilt werken, dan kunnen we niet anders dan optreden.” In het ergste geval betekent het dat niet alleen een incassoprocedure van start gaat, maar ook de elektriciteitsaansluiting wordt verwijderd.
Aqualectra zag de schuld bij een deel van het klantenbestand de afgelopen anderhalf jaar enorm oplopen. Jonis: ,,Voor de uitbraak van de coronapandemie in maart 2020 was het bedrag stabiel onder de 100 miljoen gulden. Maar nu ligt er ongeveer 210 miljoen gulden op straat.” Het merendeel van de wanbetalingen betreft huishoudens (112 miljoen) en kleine commerciële bedrijven staan voor zo’n 64 miljoen in het krijt. ,,Lang niet alle schulden zijn inbaar”, beseft Jonis. ,,Daar zitten bijvoorbeeld ook bedrijven bij die al failliet zijn.”
Aqualectra is tijdens de eerste lockdown-periode gestopt met het afsluiten van klanten. Ook daarna was er een coulante houding naar mensen en bedrijven die niet betaalden. In die periode is het bedrag meer dan verdubbeld naar 210 miljoen gulden. ,,We hebben nu een punt bereikt dat het niet meer kan”, zegt Jonis.
In een persbericht legt het nutsbedrijf uit dat het niet langer verantwoord is om de schulden van wanbetalers verder op te laten lopen. ,,Daar moeten we iets aan doen om te voorkomen dat de water- en elektriciteitsvoorziening gevaar loopt en investeringen voor een duurzame toekomst niet door kunnen gaan.”
Aqualectra heeft er begrip voor dat klanten om een of andere reden soms niet op tijd hun rekening kunnen betalen. Daarom is het altijd al mogelijk om een verzoek in te dienen voor een betalingsregeling. Dat kan nu dus online door een formulier op de website in te vullen. Daarmee ligt niets de groep hardnekkige wanbetalers meer in de weg om ook een regeling te treffen. In het persbericht beschrijft het nutsbedrijf hen als klanten die ondanks alle mogelijkheden die hen worden geboden, weigeren iets te doen aan hun betalingsachterstanden. ,,Dan kan er in bepaalde gevallen geen andere mogelijkheid zijn dan de elektriciteit af te sluiten, maar dat is echt de laatste optie.”
Jonis zegt dat er zelfs mensen bij zijn die na afsluiting gewoon zelf de elektriciteit weer aansluiten. ,,Dan rest ons niets anders dan de aansluiting te verwijderen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.