‘Klantvriendelijke aanpak en met gelden stadscentrum upgraden’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - DMO/SKO heeft de aanbesteding van het parkeerbeheer in de binnenstad gewonnen. Het is nog niet officieel, maar DMO-voorzitter Mahesh Mukhi weet het Antilliaans Dagblad te vertellen dat minister Charles Cooper (MFK) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) dit bekend heeft gemaakt.

parkeerbeheerDe combinatie van winkeliersverenigingen Downtown Management Organization (DMO) en Sociedat di Komersiantenan di Otrobanda (SKO) reageert verheugd. Dit is waar ze jarenlang voor hebben gestreden en dit is waar ze op hadden gehoopt. Niet om een lucratieve business op te zetten voor eigen gewin, maar juist om het surplus in te zetten voor algemeen onderhoud en upgrading van de binnenstad en deze daarmee aantrekkelijker te maken.
In principe betreft het een contract met een duur van vijf jaar. DMO/SKO staat volgens Mukhi vooral een ‘klantvriendelijk parkeerbeheer’ voor. Dat wil zeggen dat het de parkeerder een stuk eenvoudiger wordt gemaakt, bijvoorbeeld door gebruik van een app, waarmee iemand het bedrag en daarmee de parkeertijd vanaf welke locatie ook kan verlengen zonder gehaast naar de parkeerplaats terug te hoeven rennen, uit angst voor het krijgen van een wielklem.
Zodra het contract getekend wordt, mogelijk al volgende maand, kan Willemstad Parkeerbeheer bv in oprichting al binnen drie maanden operationeel zijn, verwacht de voorzitter van de winkeliersvereniging in Punda. De omvang van de benodigde investering - het gaat volgens Mukhi om ‘een aanzienlijk bedrag’ - is afhankelijk van de mate waarin de vorige operator bereid is bepaalde van de bestaande parkeerapparaten tegen een schappelijke prijs over te dragen.
De nieuwe parkeerbeheerder is voornemens om ‘maandelijks met de overheid af te rekenen’. Het gaat om een percentage van de gerealiseerde omzet. ,,Wat overblijft gaat niet in de zakken van mensen, maar wordt aangewend voor het verbeteren van de publieke en algemene voorzieningen in het stadscentrum”, aldus de DMO-voorman. ,,Het gaat daarmee dus terug in Willemstad.”
Dat wordt gezegd met een zure knipoog richting de vorige beheerder, Parking Authority Curaçao (PAC). Die is aan gebruiksrechtvergoeding tot en met eind 2020 - toen de overeenkomst met het Land afliep - een bedrag van ruim 6 miljoen gulden verschuldigd aan de overheid. Zo becijferde de Algemene Rekenkamer Curaçao op basis van de afspraken die gemaakt werden bij de opdrachtverstrekking en is gebaseerd op 25 procent van de jaarlijks geprojecteerde parkeeropbrengsten.
PAC deed ook dit keer mee met de aanbestedingsprocedure, samen met beveiligingsbedrijf Securitas Antias dat een innovatief product in petto had, en dus DMO/SKO.
De gunning komt geen dag te vroeg. Want ondertussen is het op parkeergebied een chaos in de stad. Sinds PAC ermee is gestopt, is er al vanaf 8.00 uur ’s ochtends geen parkeerplaats meer te krijgen. Bij de Staten zijn oranje pionnen neergezet om de parkeervakken te bezetten. Veel parkeerplaatsen zijn op deze manier niet beschikbaar, er zijn geen regels en er is, kortom, geen beheer.
DMO had minister Cooper in een gesprek met de nodige klem uitgelegd dat het belangrijk is dat het parkeerbeheer niet bij een private onderneming terechtkomt. Een commercieel bedrijf wil winst maken. ,,Dat is niet ons doel.” De DMO/SKO-combi heeft met de inkomsten de verbeterde veiligheid en de verfraaiing van de binnenstad voor ogen. De bevolking die parkeergeld betaalt, krijgt daarvoor dus iets terug, zo is het motto.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.