OM en politie: Zerotolerancebeleid inzake QR-codes

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De verdachte die onlangs bij Zanzibar is aangehouden met een valse QR-code moet op 24 november voor de rechter verschijnen. Zo laat het Openbaar Ministerie (OM) weten.

zanzi1,,Het vervalsen van een QR-code leidt tot vervolging voor het misdrijf valsheid in geschrifte.” En, zo voegt de woordvoerder eraan toe: ,,De maximumstraf voor valsheid in geschrifte is zes jaar gevangenisstraf.” Onder de kop ‘QR-codes: zerotolerancebeleid van politie en Openbaar Ministerie’ laat het OM in een persbericht duidelijk weten dat het menens is in verband met de controle op naleving van de covidregels.
,,Met ingang van 19 oktober 2021 is men bij het organiseren of bijwonen van hoogrisico-evenementen verplicht een QR-code te kunnen tonen, waaraan een vaccinatie of negatieve PCR-test ten grondslag ligt.”
Bedrijven zijn op grond van de Ministeriële Regeling 2021/109 verplicht een controle op deze QR-code uit te voeren. ,,De politie zal hierop intensief controleren”, meldt de woordvoerder van het OM. ,,Het Openbaar Ministerie benadrukt dat er hoge boetes staan op het nalaten om een toegangscontrole uit te voeren.” Dit nalaten kan bij een eerste overtreding oplopen van 1.500 tot 5.000 gulden, afhankelijk van het aantal personeelsleden dat bij de zaak werkzaam is. Bij een tot vijf werknemers is dat 1.500 gulden; bij vijf tot 25 personeelsleden 3.000; en daarboven 5.000.
Een tweede overtreding leidt tot transactiebedragen van respectievelijk 1.750 gulden; 3.500; en zelfs 6.000 gulden. Terwijl een derde en daaropvolgende overtredingen ‘een dagvaarding tot gevolg hebben’, aldus het OM. ,,Niet voldoen aan een transactie leidt in beginsel tot vervolging met een hogere eis ter terechtzitting.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).