Wens om lokaal te brouwen nog niet van de baan

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Niet zomaar een biertje, maar ‘een echt lokaal bedacht product’, ontwikkeld door een groep lokale horecaondernemers. Brasa Beer bv, opgericht in augustus dit jaar, presenteert ‘Brasa’.

brasaAanvankelijk was het idee om Brasa niet alleen lokaal te ontwikkelen, maar ook lokaal te brouwen. Dat werd echter een enorme - te grote - uitdaging toen Covid-19 de wereld platlegde.
Maar in plaats van de plannen uit te stellen, besloten de ontwikkelaars om juist in deze tijd door te pakken en de productie elders te starten. Zo kon Brasa toch op de markt worden gebracht. ‘Elders’ is een brouwerij in Zuid-Limburg geworden.
,,We zijn in totaal met veertien man,” zegt een van de initiatiefnemers tegen het Antilliaans Dagblad. ,,En iedereen heeft wel weer een relatie met een brouwerij. Zo zijn we in Oostenrijk, België, Duitsland en Nederland geweest, op zoek naar een bierbrouwerij die het beste bij ons paste.”
Uiteindelijk is gekozen voor een ambachtelijk brouwerijtje in het Zuid-Limburgse heuvellandschap: Meens Bierbrouwerij. ,,Met een eigen natuurlijke waterbron, waardoor ze kraakhelder en fris bier kunnen brouwen, precies wat wij wilden voor Curaçao. Brasa bevat ook alleen maar bronwater, gerst en hop, verder niets. Puur natuur.”
Het biertje is vanaf nu verkrijgbaar bij onder meer Bonita Beach Club, Chill, Hemingway, Jan Thiel Beach, diverse gelegenheden in Pietermaai, Blue Bay, De Gouverneur, Porto Marie, Cabana, Mood Beach, Wet & Wild en nog meer horecagelegenheden. Na de initiële lancering wordt gewerkt aan verdere distributie in de horeca en in de wijken bij snèks, toko’s en supermarkten.
,,Eerst was het plan, nadat de accijnzen op alcohol verdubbeld werden door de overheid, om zelf bier te gaan brouwen op het eiland, om in ieder geval de transportkostenfactor te verlagen en zodoende de prijs van bier enigszins redelijk te houden. We hadden een mooie locatie op het oog voor een ‘micro brewery’ in Otrobanda, met de bedoeling van rondleidingen en een proeflokaal, dus ook nog een toeristische attractie.”


Overvallen door coronacrisis
Maar bij het uitwerken van deze plannen werd de groep overvallen door de coronacrisis. ,,Waren wij op dat moment blij dat we nog niet zwaar geïnvesteerd hadden in een brouwerijtje. We wisten immers niet wat er zou gaan gebeuren. Maar tijdens de lockdown hebben we regelmatig contact met elkaar gehad - ja, op gepaste afstand en in de buitenlucht, en ook online - en bedacht dat we ons eerste biertje natuurlijk ook elders konden laten brouwen. Als echte ondernemers: zo gezegd, zo gedaan.”
Het idee van lokaal brouwen is nog niet van de baan, maar het was een kwestie van prioriteiten stellen. ,,Er komt momenteel wekelijks een 40 voet-container naar Curaçao. Maar het is natuurlijk een prachtige aanwinst voor het eiland als deze lokale brouwerij er gewoon wel gaat komen.”
Na alle voorbereidingen is het er nu en moet het ‘the ultimate island feeling’ geven. ,,Brasa staat voor onze Curaçaose identiteit. Wij zijn een positief volk, dat onder alle omstandigheden altijd de schouders eronder zet en elkaar steunt. En als we elkaar ontmoeten brengt een stevige brasa (omhelzing) ons samen.”
De creatie van Brasa is volgens de ontwikkelaars ‘een mooi voorbeeld van hoe je door middel van samenwerking iets moois kunt maken’. ,,We zijn een groep horecaondernemers die onafhankelijk van elkaar werken maar ook vrienden zijn, die zo af en toe de koppen bij elkaar steken om te horen wat er bij iedereen leeft. En we blijven ondernemers natuurlijk, dus altijd op zoek naar nieuwe kansen. Soms omdat we willen groeien, af en toe omdat we het spannend vinden, maar soms ook gewoon omdat het goed voelt, en dan zien we wel. ‘Onderbuikgevoel’ heet dat. Ergens was dit ook wel een middel tegen alle negativiteit rond de lockdowns en coronamaatregelen.”
De aandeelhouders zijn de partners van Bonita, Jan Thiel Beach, Chill/Hemingway, De Gouverneur, Mr. Porter en Dranki. Het viel de consument al een tijd op dat verschillende horecazaken geen Amstel Bright meer aanbieden. ,,Dat klopt. Als partner in dit project, ga je natuurlijk niet een biertje verkopen dat hierop lijkt, dat lijkt ons logisch.” Hoe reageert de handel en specifiek Distribier, importeur en distributeur van onder meer Amstel en Heineken, hierop? ,,We zijn pas enkele dagen bezig en zien dat de prijs van Bright opeens naar beneden kan. Tot nu toe is onze actie geslaagd: het is zo leuk dat je opeens in je eigen zaak ziet dat mensen je eigen biertje drinken. Een resultaat van de coronaperiode. Zie dat dit dus ook mooie dingen voort kan brengen.”

Eerst wel honderd namen
,,Dan komt het proces van naam bedenken”, vertelt een van de aandeelhouders. ,,We hebben er wel honderd op onze lijst gehad. Toen terugbrengen naar shortlists, totdat uiteindelijk Brasa overbleef. We vonden de naam ook zo treffend in deze tijd van het bier op de markt brengen passen. Eindelijk weer brasa’s geven en krijgen. Daarnaast ligt het natuurlijk ook erg lekker in de mond.”
En enthousiast verder: ,,Samen met een grafisch ontwerpbureau het logo ontwikkeld, de dozen, flesjes, etiketten, petten, bierviltjes T-shirts, etc. Erg leuk om te doen, zeker met een groep vrienden. Zo heeft eenieder telkens weer een goed idee, wat je alleen, of als bedrijf allemaal niet eens kunt bedenken. Dus, naast dat het ontzettend leuk is om dit te doen, werkt het ook nog een keer erg effectief. De kracht van samenwerking, verbinding.”
Brasa wil een biertje zijn dat ‘iedereen aanspreekt’, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker op een divers eiland als Curaçao. ,,Nergens anders vind je op zo’n kleine oppervlakte zoveel verschillende identiteiten bij elkaar, en wij vinden één ding heel belangrijk: inclusiviteit. In onze maatschappij, op ons eiland, moet iedereen zich happy voelen. Iedereen is welkom en niemand wordt buitengesloten. Vandaar onze slogan: ‘Un Brasa pa tur!’”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.