ProMo: Majestic Apartments buitenproportioneel
Cooper: Hotel bij Marichi goed voor economie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Charles Cooper (MFK) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft geen goed woord over voor Fundashon Pro Momumento (ProMo). De stichting protesteert tegen de bouw van Majestic Hotel & Residence te Marichi in Punda, omdat dat niet past in de binnenstad.

F01 Cooper versus ProMoIn een persbericht benadrukt ProMo-voorzitter Dennis Klaus dat de stichting het toejuicht dat de lege vlakte ‘eindelijk opgevuld wordt’ met een eigentijds gebouw. Maar het project waarvoor nu een bouwvergunning is afgegeven, is buitenproportioneel en druist daarom in tegen artikel 4 van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP). ,,Curaçao moet bovendien voorzichtig zijn met dergelijke grootschalige bouwprojecten in de binnenstad. Het is niet ondenkbaar dat Unesco besluit Willemstad te schrappen van de Werelderfgoedlijst”, aldus Klaus.
Klaus heeft namens de stichting op 28 oktober een beroepschrift ingediend bij het Gerecht in eerste aanleg tegen de regering van Curaçao, VVRP-minister Cooper en de ontwikkelaar van het project New Winds Realty. Het gaat om een pro forma beroepschrift, omdat ProMo documenten mist om de procedure volledig in gang te zetten. ,,Wij beschikken niet over het bouwdossier, zodat wij onze grieven ertegen niet kunnen formuleren”, aldus Klaus in het beroepschrift.
De stichting verzoekt het gerecht de VVRP-minister te bevelen het volledige bouwdossier beschikbaar te stellen met daarin onder andere alle ingediende tekeningen, alle ambtelijke adviezen en een kopie van de afgegeven bouwvergunning zelf.
Op zijn Facebookpagina reageert minister Cooper op 5 november furieus nadat hij door de griffier van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op de hoogte is gebracht van de zaak. ,,Terwijl het kabinet-Pisas versneld bouwvergunningen afgeeft om onze economie een jumpstart te geven, verzetten een paar figuren ‘barika yen’ (met goedgevulde buiken, red.) die niets te doen hebben, zich ertegen en beletten dat die projecten kunnen beginnen.” Cooper bevestigt dat hij twee weken eerder een bouwvergunning heeft afgegeven aan Randy Neuman voor de bouw van het hotel bij Marichi. Dat ProMo een rechtszaak is begonnen om het project een halt toe te roepen heeft gevolgen wat betreft ‘banen voor yu’i Kòrsou (mensen die op Curaçao geboren zijn, red.) en voor onze economie’. Waarom is de stichting direct naar de rechter gestapt en niet eerst met hem het gesprek aangegaan, vraagt de minister zich af. Cooper roept iedereen op die ‘ook kwaad is op deze mensen met goedgevulde buiken’ zijn bericht te delen. ,,Het is genoeg geweest. Curaçao en yu’i Kòrsou moeten niet langer worden verhinderd vooruit te komen”, aldus Cooper op Facebook.
In het pro forma beroepschrift stuurt ProMo enkele afbeeldingen mee die in de media en op Facebook zijn verschenen. Daarin kondigt New Winds Realty een ‘Open House’ aan op zaterdag 9 oktober in verband met de voorverkoop van de appartementen bij Marichi. Randy Neuman, eigenaar van New Winds Realty en Marichi Vastgoed nv, kreeg het recht van erfpacht op het terrein van de voormalige Marichi-parkeerplaats naast de Tempel in Punda al begin oktober 2017 toegewezen. Dat gebeurde in het bijzijn van toenmalig premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN). Dan is de verwachting nog dat Majestic Apartments & Hotel in 2020 klaar zal zijn. Eind oktober 2019 wordt bekend dat Korpodeko 38,5 miljoen investeert in het project met 103 appartementen, twee penthouses, 27 éénkamerappartementen en 74 appartementen met twee kamers en twee badkamers. Daarvoor tekenen Neuman en de ontwikkelingsbank een samenwerkingsovereenkomst. Dertig procent van de appartementen zal permanent bewoond worden en de overige zeventig procent gaat naar investeerders die hun appartement twee maanden per jaar zelf gebruiken en de overige tien maanden verhuren, zo legde Neuman in 2017 uit na het ondertekenen van de akte van erfpacht.
Op het terrein stonden vroeger de Hendrikschool en het Peter Stuyvesantcollege. Sinds die scholen werden gesloopt in de jaren tachtig van de twintigste eeuw, was het in gebruik als parkeerplaats.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.